Пациентите с редки болести ще бъдат вписани в специален електронен регистър, за да се проследява състоянието им и да се осигурява най-адекватно лечение. Това съобщи директорът на Националния център за обществено здраве доц.Христо Хинков вчера в Световния ден на редките болести. Регистърът ще се тества пилотно през март, а официалното му пускане трябва да стане след 30 април.
Балони на надеждата пуснаха в небето за Световния ден на редките болести студенти от клуб „Здраве“ в Русенския университет. Наред с това бяха разпространени информационни материали за видовете редки болести и начините за лечението им. 
По традиция Световния ден за редките болести се отбелязва на 29 февруари, но когато годината не е високосна, той се чества на 28-ми. Тази година в България освен Русе се включиха още 16 града, каза за „Утро“ координаторът на проявата за Русе Анелия Атанасова. 
В Европейския съюз за редки се смятат заболяванията, които засягат по-малко от 1 на 2000 граждани. Около 60 млн. души в цял свят страдат от редки заболявания. За Европа броят им е над 25 млн. души, като много от тях са деца. Според международни проучвания, около 5% от населението на Стария континент е засегнато или ще бъде засегнато в определен момент от редки болести.
В България пациентите с редки заболявания са около 500 000, като едва 5% от случаите са лечими.