Роднини получиха условни присъди от Беленския районен съд за кражба на 6800 кг пшеница от двор на земеделска кооперация в Бяла. 
През юли 2015 година в разгара на жътвата А.Е. работел като комбайнер към земеделската кооперация, а вуйчо му Г.Н. бил портиер и охранявал събраната реколта от крадци и възможни злоупотреби. Пред съда А.Е. отрекъл да е участвал в кражбата на пшеницата за близо 2000 лева, а вуйчо му пък нямал спомен, тъй като бил жилен от насекоми, вследствие на което му се губели моменти от живота.
Видеокамерите в двора на кооперацията обаче възстановиха белите петна на портиера. Те били поставени на шест ключови места от управителя на кооперацията.
На 11 юли преди близо две години около 21 часа работният ден на механизаторите от кооперацията приключил. А.Е се прибрал с комбайна си близо половин час по-късно. Няколко минути след това в двора пристигнал трактор с ремарке, пълно с жито от обработвани от кооперацията масиви. Трактористът закарал машината до кантара, където били изтеглени 6800 кг. След това паркирал под навес и оставил разтоварването за следващия ден. Той и комбайнерът разговаряли кратко до портала и напуснали кооперацията с мотора на А.Е. Малко след това А.Е. се върнал пеша, влязъл в двора на кооперацията и подкарал трактора с неразтоварената пшеница. Вуйчо му веднага отворил портала и тракторът отпрашил към неизвестно място. Видно от камерите, вуйчото затворил след племенника си вратата, а не след дълго я отворил отново, за да пусне в двора трактора с опразненото ремарке. Чак след като А.Е. си заминал, портиерът пуснал нощното осветление в двора на земеделската кооперация.
На следващия ден управителят прегледал записите от охранителните камери, разбрал какво се е случило и разпознал крадците. Свикал събрание, но А.Е. не дошъл, въпреки че бил член на Управителния съвет на кооперацията. Същия ден роднините останали без работа и били предадени на полицията.
Съдът задължи А.Е и вуйчо му да възстановят стойността на откраднатото жито в размер на 1972 лева.
Присъдата на Районния съд в Бяла може да бъде обжалвана.