Нов център, в който ромски деца и майки от квартал Тракцията ще получават здравни и образователни грижи, бе открит вчера, а лентата прерязаха кметът Пламен Стоилов и ръководителят на звеното за управление на Българо-швейцарската програма за сътрудничество Ирина Файон. Центърът е в сградата на детска градина „Ралица“, като на първия етаж има два здравни кабинета - за общопрактикуващ лекар и за акушер-гинеколог, а на втория има помещение за полудневна група за деца от малцинствата от 3 до 5 години, които не посещават детска градина. Те са изградени по проекта на общината за интеграция на ромите и други уязвими групи с финансовата подкрепа по швейцарската програма „Здраве и образование за всички“. 
Шефката на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“ Мариела Личева обясни, че проектът е насочен към детско и майчино здраве, като целта е да се осигури достъп до здравно образование и здравна услуга на уязвимите групи от ромския етнос. Има осигурен и здравен медиатор, който ще насочва здравно неосигурените, рисковите жени с многодетни семейства и млади момичета към профилактични прегледи и здравни грижи в двата кабинета. Досега са идентифицирани 30 жени, които попадат в тази група, отбеляза Личева и допълни, че ще се провеждат и здравни беседи. 
Полудневната група е за 20 ромски деца от 3 до 5 години, като с тях до обед по игрови методи ще работят специалисти, а за майките ще има психолог. На този етап са привлечени 5 деца, а Личева подчерта, че по проекта са заложени средства и за деца от другия ромски квартал Селеметя, но засега няма интерес.