Работата по зациклилата поръчка за отпушването на тапата на Дунав мост се ускори и най-накрая се вижда светлина в тунела при разрешаването на проблема със струпването на тирове и образуването на задръствания. 4 месеца нямаше никакво развитие и никаква официална информация докъде е стигнала работата на комисията, която трябва да извърши класиране на офертите по процедурата за разширението на изхода по пътя Русе-Силистра. Това даде повод за съмнение, че поръчката е пред провал, но това бе опровергано с появилия се миналата седмица протокол от работата на комисията. Тя е провела заседание на 20 януари, но протоколът от него, както и този от първото заседание на 25 октомври 2016, когато бяха отворени офертите на кандидатите, са качени в сайта на Пътната агенция едва в късния следобед на 21 февруари. 
А иначе от него става ясно, че членовете на комисията са разгледали документите на седем от най-големите компании в строителния бизнес. Толкова бяха мераклиите, които подадоха оферти по поръчката за разширението на изхода от Русе в посока Силистра, което ще струва 1 800 000 лева, осигурени от държавния бюджет. Нито една от фирмите не е за подценяване. Сред тях са шуменската „Автомагистрали Черно море“, варненската „Пътища и мостове“ и русенската „Пътинженеринг“. Другите участници, които ще се състезават за ремонта на пътя, са силистренската „Пътстроймонтаж“, „Пътища Пловдив“ и дупнишката „Мегаинвест-холд“. Сред кандидатите, подали оферта за участие, е и „Тарктур“, която в момента ремонтира Градския стадион в Русе. 
От констатациите на комисията става ясно, че и седемте фирми са имали пропуски в документите, както и срок, в който да представят допълнителна информация в Пътната агенция. По всяка вероятност допълнително изискуемите документи от участниците вече са постъпили, като се очаква комисията да ги разгледа, а след това да извърши дългоочакваното класиране на фирмите. Предвид факта, че в поръчката участват само солидни играчи, вероятно класирането ще бъде обжалвано, а това допълнително ще забави сключването на договор с фирмата победител и реалното стартиране на строителните дейности. 
Следва да се отбележи, че по паралелно обявената обществена поръчка за строителен надзорник на обекта няма никакво развитие. Офертите на десетте фирми мераклии бяха отворени на 8 ноември, но протоколът от работата на комисията все още се бави. 
Реконструкцията и удвояването на ширината на пътя Русе-Тутракан-Силистра се налага, тъй като високата интензивност на движение в района на Дунав мост и множеството странични отклонения в сравнително късия участък, включително с леви завои, затрудняват шофьорите и създават сериозни предпоставки за инциденти. Ако все пак се стигне до сключване на договор между Пътната агенция и фирма изпълнител, срокът за същинските строителни дейности е 4 месеца.