50 различни обекта в Русе, които носят или са носили името на древноримската крепост Сексагинта Приста /Пристанище на шейсетте кораба/, дала началото на днешния град, са открили седем десетокласници от Дойче шуле. Поредната атрактивна и увлекателна топонимична задача, която преподавателят по история Николай Чакъров, е поставил на своите ученици, отново предизвика интереса както на учениците, така и на възрастни русенци. 
Екатерина, Силяна, Никол, Хрисияна, Кристиана, Михаел и Виктор са проучили немалко факти и са записали доста спомени и разкази на свои родители и близки, за да подготвят своите експозета по темата „Наименованията Приста и Пристис в топонимията на град Русе“. Това е трета такава провокация пред ученици от Дойче шуле - за първите две на гимназистите им се наложи да издирят названия на улици, магазини, жилищни сгради, паметници и прочие, свързани с река Дунав и с Русия. 
Така в презентацията в медиотеката на Дойче шуле стана дума за вече отдавна потъналия в небитието култов някога ресторант „Приста“ - свързан с вълнуващи спомени на бивши абитуриенти и много други русенци, отпразнували там свидни семейни събития. Няма го вече и радио „Пристис“, създадено в зората на демокрацията в Русе. Някои от изброените от гимназистите 21 фирми, чиито имена са свързани с първото название на града, също са само спомен. А докато един от учениците подготвял своята разработка за сиренето „Приста“, млекопреработвателната фирма също затвори. 
Други от младите изследователи се сблъскали с друг проблем - на интернет картите на града съществува улица „Приста“, но когато младежите понечили да отидат на място и да заснемат табелата, се оказало, че такава табела няма, следователно такава улица не съществува. Според картата улица „Приста“ е продължение на ул.“Студентска“ и е отбелязана точно срещу училище „Възраждане“, преди уличката да се влее в „Солун“. На практика обаче училището се намира на „Студентска“ номер 2 - сочи и сайтът на СУ „Възраждане“. Така излиза, че в Русе няма улица нито с името „Приста“, нито с името „Дунав“, обобщава преподавателят по история Николай Чакъров. 
По един брой са паркът, пристанището, регатата, музейната експозиция, кметството, бензиностанцията, вокалната група, социалният дом, хижата, които са наречени „Приста“. Една напитка също се кичи с това име - вино „Дунов Приста“. Три са жилищните блокове, по два са корабите и банковите клонове. След фирмите най-много са спортните клубове, носещи същото название. 45 от обектите се казват „Приста“, 5 са наречени „Пристис“, става ясно от ученическото изследване. А Николай Чакъров се надява скоро да ентусиазира с нова интригуваща задача своите ученици.