Хапчици с червен хайвер и пушена сланинка, безброй пухкави блини, сладкиши, чай и водка украсиха един от най-емоционалните празници в руския народен календар, който вчера отбелязаха и руснаците в Русе. По традиция те се събраха пред магазин „Берьозка“, където бяха посрещнати от красавици с типичните перлени диадеми и разкошни цветни руски шалове и от веселяците скоморохи с шапки със звънчета. Нов персонаж в обичайните празнувания на русенската Масленица - изпращането на зимата, беше мечокът Миша, който постоянно танцуваше и се кланяше, като се спираше единствено за снимка с многобройните си фенове. 
Председателката на клуба на руските граждани Маша Станчева, сама нагиздена със закачлива престилчица и яркозелена перука, неуморно подканяше множеството да се включи в гатанките, в „петльовите боеве“ и в състезанията по скачане с чували, без които не минава руска Масленица. Смелчаците получаваха награди - сладкиши за децата, бира за големите. 
Накрая сламеното чучело на зимата бе подпалено и малки и големи се втурнаха да прескачат лумналия огън - за здраве и късмет.