Виолета Еленска, която бе обвинена в детеубийство, е невинна. Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда на Окръжния съд в Русе и решението на висшите магистрати е окончателно.
През март 2014 година Еленска родила доносено момиченце в тоалетната в дома си, след като часове се напъвала, а минути след раждането бебето се удавило. Според експерти, новороденото е било живо около 5 минути и след като се е удавило във водата примесена с кръв, някой е пуснал тоалетното казанче. Имало е шанс бебето да бъде спасено, ако някой го е бил извадил.
Първоначално Еленска бе призната за виновна и осъдена от Районния съд в Русе на 2 години и половина затвор. Окръжният съд в Русе прие тезата на защитата й, че тя не била знаела, че е бременна, макар вече да е раждала и я оправда. Делото във ВКС бе гледано по протест на русенската окръжна прокуратура.
В решението си ВКС се позовава на съдебно-техническата експертиза. След като започнало раждането, съпругът на родилката е търсил помощ на тел. 112. От записите в никакъв случай не можело да стане ясно дали Еленски и съпругата му са знаели, че жената е бременна и че ражда. Напротив, личало крайно непрофесионалното отношение на служителите от спешния телефон, които дори не се представяли по имена, когато говорят с един възбуден, объркан и изнервен човек и неговата съпруга изпаднали в безизходица. 
Под внимание са взети и заключенията на вещите лица, според които Еленска не е умствено изостанала, но е на ръба. При много сложна ситуация, в каквато е била и трябва да вземе важно решение, може да допусне грешки, които да са от ключово значение. Това опровергавало тезата на прокуратурата, че семейството е знаело за настъпващото раждане и са решили да умъртвят бебето си, като не са го извадили от тоалетната чиния.