Изложба във фоайето на Доходното здание ще припомни една паметна годишнина - първата в България кинопрожекция, която се е състояла преди 120 години в Русе. Експозицията се организира от русенския Държавен архив, Историческия музей и общината и ще бъде открита в 18 часа в понеделник, 27 февруари. 
Именно на тази дата през 1897 г. в Русе стотици граждани стават свидетели на новото модерно чудо - „движещите се снимки“. Прожекцията се състояла в бирарията на Марин Чолаков на улица „Княжеска“, като собственик на кинематографическата машина и организатор на събитието бил Георги Кузмич. Той прожектирал филм, който показвал посрещането на цар Николай в Париж, един от парижките площади и движещ се влак.
Така русенци стават първите българи, които „у дома си“ наблюдават произведения на седмото изкуство. Това се случва по-малко от две години, след като прочутите французи, братята Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан  Люмиер заснемат първия си филм и го прожектират пред публика. Лентата се казва „Работници напускат фабриката в края на работното време“, продължителността му е около една минута, а първата в света прожекция е на 21 март 1895 г. пред заседанието на дружеството за подпомагане на националната промишленост.