51 320 лева ще трябва да плати ВиК на двама русенци, които осъдиха дружеството за това, че къщата им на ул.“Згориград“ е станала необитаема в резултат на системното наводняване на улицата от аварии на водопроводи. 
Русенският окръжен съд уважи иска на М.М. и В.Д., които обитавали къща с два самостоятелни входа. ВиК ще трябва да им плати по 25 000 лева обезщетение за сериозните щети по домовете им, които са ги направили опасни за обитаване, и хората са принудени да живеят под наем. 
По тази причина съдът постанови дружеството да поеме и разходите за квартирите им по 600 лева за всеки, както и разходите им за правни услуги от по 300 лева. Освен това ВиК е осъдено да им плати и по 420 лева за изготвяне на експертното становище за годността на пострадалата къща.
Фаталната авария станала на 14 ноември 2015 година в района на номер 62 по улица „Згориград“ към 14.00 часа близо до къщата на М.М. и В.Д. Тогава се спукал тръбопровод с размер Ф300 мм и водата започнала да тече като река. За кратко цялата улица била във вода, която започнала да се просмуква. Проблемът бил отстранен в 21.00 часа. По същото време, станала друга авария. Спукал се водопровод с размер Ф100 мм заради счупване на етернитова тръба и отново тръгнала вода по улица „Згориград“. Аварията била отстранена в 3.00 през нощта на 15 ноември.
Според свидетелите аварии на тази улица ставали през цялата година, почти всеки месец. При последната изтекла много вода, която попила в почвата и така се преовлажнили основите на къщата собственост на двамата съседи. Видимо било, че сградата пропада, появили се пукнатини, стените се разделили, а оградата се наклонила застрашително. Преди голямата авария къщата била стабилна, но от този момент се разцепила и станала опасна за живеене. Затова се наложило стопаните да излязат на квартира.
Същото е и заключението на вещите лица, изготвили съдебно-техническата експертиза. Те са категорични, че деформациите по къщата са значителни и има опасност от срутване, както и че пропадането не е от собственото тегло на сградата, а от овлажнения льосов терен, който пропадал заедно с нея. Причината за това е намокрянето, причинено от аварията на водопровода, като кулминацията е била на 14 ноември 2015-а. Според вещите лица, течът от водопровода е започнал подмолно много преди това, но никой не е подозирал за него, а самата авария е финализирала разрушителния процес.
През ноември 2015 г. и „Утро“ писа за последователните ВиК аварии на „Згориград“, които подкопаха основите на къщи там, разцепиха стени и напукаха трегери. Пострадалите хора разказаха, че пукнатините се увеличават с 1 см на ден, вратите и прозорците не се отварят, а те живеят в страх.
Ще обжалваме решението на Окръжния съд пред Апелативния съд във Велико Търново, категоричен бе управителят на водоснабдителното дружество в Русе Сава Савов. Подновяването на остарялата ВиК мрежа е приоритет за нас, преди шест месеца по договор с МРРБ започнахме инвестиционно проучване за състоянието й, каза още Сава Савов. Проучването ще приключи до края на 2017 година. Тогава се очаква да се очертае и финансовата рамка и да стане известно колко милиона ще са нужни за реконструкция на водоснабдителната мрежа в Русе.