Младият русенец Владимир Койлазов, който стана първият българин, получил авторитетното киноотличие „Оскар“, ще се върне в родния си град през юни, за да участва в международната конференция CompSysTech. 
Писахме на Владимир Койлазов веднага, след като през януари се появиха първите съобщения за неговата номинация за „Оскар“, разказа за „Утро“ ръководителят на Центъра за иновационни образователни технологии в Русенския университет проф.Ангел Смрикаров. Именно центърът организира форума, който ще се проведе в РУ на 23 и 24 юни. Оказа се, че първият учител по програмиране на младежа е не друга, а преподавателката в университета Катилина Григорова, от нея той е научил азбуката на това, което го изведе до световното отличие, каза проф.Смрикаров. 
След като златната статуетка вече бе връчена на тържествената церемония в Лос Анджелис, предхождаща обявяването на призовете за актьори и режисьори тази събота, професорът и колегите му поздравили Владимир и Петър Митев. Споделихме с ректора проф.Велизара Пенчева идеята да поканим Койлазов и Митев като съоснователи и директори на фирмата „Chaos Group“ да участват в нашата конференция през лятото, тя приветства намерението и така на 20-и изпратихме официално писмо с покана, продължи проф.Смрикаров. Нашето предложение е те да направят пленарна презентация за създадения от тях софтуер и технология за 3D визуализации V-Ray, уточни той. 
„Владимир Койлазов отговори на поканата и потвърди, че ще дойде. Според него обаче не е сигурно дали на тези дати Петър Митев ще разполага с време, за да участва също в нашия форум. Много приятно ни стана от това, че русенецът ни прати отговор, без да се бави. Радостно е, че той очевидно не се прави на звезда, а остава достъпен за общуване“, коментира проф.Смрикаров, видимо доволен, че младият русенец ще направи интригуващо представяне по време на международната конференция.