Въпреки предизборната ситуация и една от последните възможности партиите да си направят безплатна политическа реклама, вчерашната сесия на общинарите в Русе премина без нито едно изказване, питане или комeнтар. Голяма част от съветниците са включени в листите с кандидати за депутати, но никой от тях не използва трибуната на общинския съвет за пиар. Независимо от включените 36 точки в дневния ред, сред които и решението общината да излезе от „Проект Русе“ срещу 49% акции на „Арена Русе“, липсваха каквито и да било дискусии и всички предложения бяха гласувани единодушно, а заседанието приключи за по-малко от час и половина, като беше направена и кратка почивка. 
До нея пък се стигна след изслушванията на кандидатите за омбудсман на Русе, за да могат групите в общинския съвет да обсъдят гласуването за всеки един от тях. За пореден път обаче се потвърди, че изборът на обществен посредник не е първа грижа, и отново се оказа, че няма подходящ кандидат, който да събере 2/3 от гласовете на общинските съветници. Всъщност от четирима кандидати на финала бяха останали трима. Въпреки доброто си представяне на предварителното изслушване в специалната комисия юристката и бивша журналистка от „Утро“ Ирина Матева-Кънчева е подала заявление миналата седмица, с което се оттегля от конкурса. Другият кандидат - адвокат Здравко Паскалиев, пък изобщо не присъстваше на сесията, но въпреки че не представи концепцията си, за него също бе гласувано с 0 гласа „за“, 26 „против“ и 20 „въздържали се“. 
Останалите двама имаха по три минути за представяне пред общинския съвет. Действащият дългогодишен омбудсман на Две могили и бивш областен управител Йордан Борисов получи 18 гласа „за“, 7 „против“ и 19 „въздържал се“, а адвокат Юрий Георгиев - 17 „за“, 5 „против“ и 23 „въздържал се“. Изискването за квалифицирано мнозинство обаче отново се превърна в препъникамък и предстои повторна процедура в рамките на месец, която вероятно също ще бъде обречена на провал.