„Най-голямата мръсотия е в „Левски“ и ЦСКА“, каза точно преди седмица старши треньорът на „Черно море“ Георги Иванов-Гонзо. Знакът му на равенство между „грандовете“ предизвика лека изненада.
Седем дни по-късно любимият му „син“ клуб върви по стъпките на „кръвния враг“. Соченият за собственик на „Левски“ Спас Русев обяви, че се оттегля, обиден от нападките на Националния клуб на привържениците и на тръст „Синя България“. Синът на Русев обясни, че татко му ще прехвърли акциите си на опозиционерите, пък те да се оправят. И Даниел Боримиров, получил безвъзмездно по-рано акции от боса, също декларира, че ще предаде своите хартийки. 
„Познавам Русев като интелигентен човек, но той никога не е говорил за спорт, камо ли за футбол“, побърза да се изкаже винаги компетентният президент на „Славия“ Венцислав Стефанов. 
Намекът е, че покрай придобиването на „Виваком“ Русев е бил настойчиво помолен да помогне на „сините“. Само че натрупаните дългове се оказаха много сериозни. След новия рекламен договор с телекома задълженията бяха намалени за месец със 7,3 милиона лева. Рекламата в следващите 6 години е за 12 милиона лева. Сега оставали борчове в рамките на някакви 13 милиона.
И Веселин Марешки бе „помолен“ преди време да помогне на „Локо“ /Пд/. Той даже почна градеж на някаква супертрибуна „Бесика“, но бързо се наигра на футбол. И варненецът не се залюби с феновете.
Иван, Петкан и Драган в лицето на фенклубовете нямат дума в клубовете от Западна Европа, но у нас са като наказателни бригади, които държат да дирижират парада. Дават със замах акъл по селекцията и редят схемите на треньорите. Привържениците на „Ботев“ /Пд/ дори бойкотираха Николай Митов за старши треньор и един от големите спонсори - Румен Чандъров, премести тутакси капиталите си в „Септември“ /Сф/.
Питанката е дали Русев и Марешки си тръгнаха с мотива, че нервите с кофти фенове не си заслужават или намериха за безсмислено да се измъчват с ръсене на пари по кауза, която въобще не ги вълнува. Щото с много малки изключения от футбол никой не е спечелил. Поне в България. Но да караме подред.
„Лудогорец“ не се нуждае от коментар. Там всичко е ясно с подредената като ангажименти пирамида. 
ЦСКА! И Александър Томов подхвърляше едни хартийки, наречени ценни книжа. Накрая организира пропаганда за волни дарения и шараните се юрнаха за акции. От хартията не остана нищо, последва фалит, но и досега се говори, че Лупи е взел „последното десет“ от събраните пари. 
Делникът на „Литекс“-ЦСКА е скъпичък. Гриша Ганчев, както бе изнесено тези дни, заделял по 100 000 лева на месец само за наем на „Българска армия“ и базата в Панчарево. А за селекция, заплати, премии, лагери и глоби? Де ли му излиза сметката?
Да вървим към „Локо“ /Пд/. Президент и спонсор е производителят на противоградни ракети с чувство за хумор Христо Крушарски. И той искаше да са маха. Феновете му казаха обаче, че е народен човек, след което той седна да яде и пие с тях.  
„Черно море“ се държи от ТИМ. Тук не се сеят пари на поразия, но клубът си е стабилен - както и цялата група.
Държавата, разбирай всеки от нас, налива милиони в „Берое“ чрез огромните ТЕЦ-ове в района. Обяснението е, че ставало дума за социална отплата, тъй като комините тровели жителите на Стара Загора.
Зад „Верея“ е широкият гръб на Галин Михайлов и фирмата „Трейс груп“, която неуморно гради магистрали и се радва на редовни обществени поръчки.
„Пирин“ я е окъсал здраво, но кметът на Благоевград Камбитов удържа фронта. Поне засега.
За „Славия“ е ясно. Венци Стефанов е говорител, а парите се осигуряват от Младен Михалев.
„Локо“ /Горна Оряховица/ се очертава като следващият голям балон, който ще се спука със страшна сила. Там хвърчат луди пари за камара чужденци. Кой и откъде копае парите, не се казва, но може би скоро ще стане ясно.
Хленчът в „Нефтохимик“ през зимата завърши с целева общинска помощ от 600 000 лева. Уж клубът си има спонсори, които обещаваха рай на „Лазур“!
„Монтана“ е чудо на чудесата. Този град е с две фирми на кръст, но кметът Златко Живков прави фокус след фокус като същински Мистър Сенко. 
Ей такъв тюрлюгювеч е българският футбол. Странни спонсори, фенове-началници, големи приказки, печални резултати.
Може би най-прав ще излезе президентът на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов, когато каза преди време, че като във всяка нормална държава един клуб трябва да се издържа основно от феновете. Не от съветниците сред тях, а от тези с билетчета и място на трибуните. Другите средства могат да се осигуряват и от спомоществователи. Един, двама, трима...
Щото не може домакински мач на „Георги Аспарухов“ да е посетен през есента от точно 628 души и всички от тях да имат големи претенции към управата. Спас Русев им каза: „Вашето място е на трибуните“.
Те се обидиха, той си плати цената и излезе от манежа. Циркът с мръсотията /по Гонзо/ продължава.