176 души застават на стартовата линия за превземането на осемте кресла в Народното събрание. Кандидатите са издигнати от 20 партии и коалиции, които подадоха депутатските си листи за регистрация в Районната избирателна комисия. Повечето политически сили до последния момент бистреха подредбата на списъците си и затова в последния ден за регистрация пред комисията имаше наплив. 
По всичко личи, че битката ще е оспорвана. Надпреварата на тези избори ще е между популярни и опитни политици, спуснати отгоре кандидати и нови и неизвестни лица. Сред познатите и традиционни играчи категорично се нареждат Пламен Нунев, който води листата на ГЕРБ, Искрен Веселинов начело на „Обединени патриоти“, Румен Христов при Реформаторския блок и Бюрхан Абазов на ДПС. Сред спуснатите водачи при по-големите партии са Крум Зарков от БСП, Кирил Цочев от АБВ и Борис Станимиров от „Нова Република“. В битката за следващия парламент свои кандидати издигнаха от „Воля“ на Веселин Марешки, а за чело на русенската листа е поставен варненецът Каприел Папазян, който впрочем е водач и на листата в Търговище. ДОСТ също се включва в борбата и заложи за водач в Русе на Айдоан Али - бивш депутат от ДПС от Шумен, а сега е зам.-председател на партията на Лютви Местан. 
Популярните партии извадиха максимално допустимите двойни листи от по 16 кандидати, които да се борят за доверието на русенци. Такива листи подредиха ГЕРБ, БСП, ДПС и АБВ. Толкова са имената и в колоната на „Кой-Българската левица и Зелена партия“. „Реформаторски блок-Глас народен“ и ДОСТ ще играят с по 12 кандидати, „Да, България“ и Коалиция на недоволните имат по 9, а с по 8 са „Обединени патриоти“, „Воля“, „Нова Република“ и Национална републиканска партия.
Най-кратките листи само с по един кандидат предлагат БДЦ и Движение Напред България.