Масовата чистка по високите етажи на властта продължава, а поредната вълна с уволнения този път не подмина Русе. С поста си обаче не се раздели областният управител Стефко Бурджиев, а изненадващо неговите заместници Станимир Станчев и Валентин Колев. Заповедите си за уволнение двамата получиха вчера следобед, като в тях не са посочени никакви мотиви. От пресцентъра на Министерски съвет също не бяха упоменали причините, нито пък кой ще заеме постовете. 
Станчев и Колев потвърдиха, че решението на Министерски съвет и оттеглянето им от постовете е факт, но все още не са им известни конкретните причини. 
Аз съм един щастлив свободен човек. Това не е изненада за мен и няма нищо ново под слънцето. Задайте си въпроса каква сделка е сключена, тя е ясна и се знае отдавна, коментира за „Утро“ Станимир Станчев. Той подчерта, че не участва в сделки и е необвързан и независим от други кръгове. 
Истината, правдата и свободата, особено свободата, са най-важни за мен. Няма как да съм послушник и да си пазя заплатата, категоричен бе той. Станчев подчерта, че ще продължи да работи по-спокойно и неангажиращо за общността, града и хората. Никой не може да вземе това, което можеш, допълни още той. 
Въпросът защо се случи така, трябва да бъде зададен към тези, които са изготвили заповедта за уволнение. В нея няма посочени мотиви, но не съм и очаквал да има. Съвестта ми е чиста за всичко, категоричен бе Валентин Колев. Той коментира, че за него смяната е била очаквана предвид развитието на събитията през последните 2-3 седмици.
Областният управител Стефко Бурджиев научи от медиите и от телефонни разговори за уволненията, тъй като беше командировка в Букурещ. 
Следобед в общественото пространство се завъртяха имената на Емил Кирилов и Росен Миланов като нови зам. областни управители. До редакционното приключване на броя обаче заповеди за назначаването нито на тях, нито други не бяха пристигнали в областна администрация.