Напоследък отборите от детско-юношеската школа на ФК „Дунав“ жънат успехи на различни фронтове. По този повод „Утро“ разговаря с нейния директор Драгомир Григоров, който е и треньор в школата.

- Драго, колко време мина, откакто пое тези функции?
- Почти една година. Сега при нас тренират много деца при много работливи и свестни колеги. Като включим и проекта „Дракончета“, мисля, че положихме добра основа. Нашата задача е да заложим на нормална работа като в нормална Европа. Нямаме никакво намерение да прибавяме странни български „нововъведения“. Видя се докъде стигнаха „много известните“ школи у нас - с години не създадоха нито един футболист за първия си отбор. Веднага давам пример с двама русенци, които излязоха извън града ни преди доста време. Единия го чакат вече 10 години и сега е във втория отбор на ЦСКА. Другият игра едва няколко минути в един от мачовете на последния кръг в Първа лига. Защо? Защото не им дават шансове. Непрекъснато се говори как ще се залага на българи, а после се правят глупост след глупост. Онзи ден „Локомотив“ /Горна Оряховица/ бе на терена със 7 чужденци в титулярния състав. Извинявайте, но това е лудост. 
- Какво значи нормална работа в „Дунав“?
- Да вземем най-добрите образци от чуждия опит. Имаме концепция и действаме по нея. Освен това успяхме да убедим децата и родителите им, че мястото им е в Русе. Какво беше досега? По-талантливите момчета бяха подмамвани да бягат към  школи из други градове и някои се връзваха. Не ги виня, разбирам ги. И какво, като отидат в Разград или Ловеч, ще станат като Роналдо и Меси ли? Няма да станат, няма да им дадат възможност да израснат. Тези школи в по-голямата си част са имитации. Без корени не става. Затова и голяма част от русенците се връщат в родния град. През лятото едно наше момче, тренирало по-рано в друга школа, искаше даже да спира с футбола. Сега е при нас и мачка наред в цяла България. Важното е и друго - да направим така, че тези момчета да се чувстват като истински дунавци. И те се чувстват така, запалиха се покрай първия отбор. 
- Сигурно не липсват атаки към някои тях от представители на други клубове?
- Случаите са изключително много, но децата и родителите им отбиват тези атаки. Аз лично им благодаря най-сърдечно. В крайна сметка нашата основна цел е тези момчета да станат един ден футболисти в първия отбор. И тяхната мечта е такава, усещам го в пламъка им, когато тренират и играят с небесносинята фланелка.
- И тук веднага изниква въпросът какви успехи могат да се постигнат на фона с лошата база?
- Който иска да види, нека да дойде на стадион „Дунав“, където се работи на обороти - сега по съблекалните, после в други посоки. Важното е да се прави стъпка след стъпка. Да го кажа така - успехи могат да се постигнат и без фантастична база. Важното е да се работи и нещата се получават. Да не се заблуждаваме - не сме върхът като база и успехи, но нещата ще се нареждат тепърва. Да бъдем търпеливи. 
- Какво е отношението към школата на президента на клуба д-р Симеон Симеонов и изпълнителния директор Ивайло Петков?
- Изключително положително. Те са основните мотори за нейното развитие. Концепцията ни за работа е обсъдена основно с тях. Всички гледаме в една посока, това е истината. 
- Значи да очакваме, че до няколко години децата от школата на ФК „Дунав“ ще защитават честта на първия отбор?
- Убеден съм!