Русенският алпинист Иван Томов покори връх Аконкагуа. Така Иван взе реванш за миналогодишния каприз на съдбата, заради който атаката му към хималайския Нанга Парбат в Пакистан бе спряна в подножието на осемхилядника. Тогава лошото време принуди Иван и съекипника му - известният алпинист Боян Петров, да се върнат в базовия лагер преди да стъпят на деветия по височина връх в света. Тази година Иван триумфира на покрива на Андите първи пред испанска група и не само покорява Аконкагуа, но и половин час се наслаждава на успеха си на върха, преди да тръгне към базовия лагер. 
33-годишният Томов, който сам финансира експедициите си с работа в Англия, има покорени върхове в най-различни точки на света - Елбрус в Русия, Ленин в Памир, Броуд Пик в Хималаите и др.  
Аконкагуа /6962 метра/ се намира в Аржентинските Анди. Върхът е най-високата точка в Западното и Южното полукълбо и е най-високият изгаснал вулкан в света. Намира се на 12 километра от границата на Аржентина с Чили. 
Първото му изкачване е през 1897 и е дело на швейцареца Матиас Цурбриген. На 28 декември 1987 е осъществен първият успешен български рейд с участието на Николай Петков, Мариана Масларова, Иван Масларов и Кирил Тафраджийски.