Два випуска ще получат дипломи за основно образование това лято. Новият образователен закон, който влезе в сила от миналата есен, предвижда от тази година този етап в обучението на учениците да приключва в 7 клас. Затова тази година ще се дипломират и тези, които в момента са седмокласници, а също и осмокласниците. 
Ако някой си мисли, че децата, които излизат от основните училища, ще бъдат двойно повече, той се лъже. Учениците в Русенска област, които ще завършат 7 клас, са със 174 по-малко от бройката, предвидена за прием в гимназиите. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Димитър Райнов на заседание на секторната комисия по образование.
 По-малко от предвиденото са и завършващите 8 клас - със 156. С други думи, 330 момичета и момчета не достигат, за да се запълнят заявените от средните училища паралелки. 
За първи път предлагаме прием при толкова голям недостиг на ученици!, би тревога Райнов. И припомни, че в предишни години недостигът е бил в рамките на 100 тийнейджъри.
Няма нищо лошо в този недостиг, ще компенсираме тези минуси с балансирана политика на директорите на училищата, а и с набиране на ученици от други региони, прояви завиден оптимизъм Цветослав Димитров, началник отдел в РУО. Той подчерта „уникалния шанс“ на професионалните гимназия тази година да направят приема, черпейки и от двата випуска, защото „догодина ще приемат само след 7 клас“.
Не стана ясно откъде идва ентусиазираният оптимизъм на Димитров. При положение, че недостигащите 330 деца правят на практика ученици за 16 паралелки и половина, това идва да рече, че най-вероятно толкова класове няма да се състоят. Да припомняме ли, че от завършващите със сигурност ще има и такива, които няма да продължат да учат, а може да има и такива, които ще изберат гимназии, каквито в Русе няма. 
Есента на 2015-а учебната година за Русенска област започна с 22 паралелки по-малко от заявеното. 
Миналата година беше предвидено да се сформират 40 паралелки в професионалните гимназии след 7 и 8 клас. Дузина от тях отпаднаха - не събраха нужния брой ученици. В ПГ по дървообработване пък за втора година приемът беше нулев.
Тази година стопяването на броя ученици продължава. Така че едва ли ще помогне това, че в гимназиите се въвеждат 10 нови специалности като моделиер-технолог на облекло, химик-оператор, организатор на туристическа агентска дейност, хлебар-сладкар, техник на селскостопанска техника, приложен програмист, спедитор-логистик, маркшайдер и спедитор-логистик. Пресилено би било да се залага и на факта, че в 5 училища в областта по 9 специалности се предлага дуално обучение. Едно е сигурно - че още през пролетта ще започне поредната свирепа война за ученици на някои гимназии с по-проблематичен прием. А в тази война, както е известно, всички средства са позволени - лъжи, подмятания, интриги, удари под кръста, отказ да се дават дипломите на децата... Важното е да се направи заветната бройка. Защото - както също е добре известно - парите следват ученика...  
На фона на тези безрадостни изводи малко странно прозвуча констатацията на зам.областния управител Станимир Станчев, който на финала на заседанието на комисията подчерта: „Свършеното през годината от всички заинтересовани страни дава резултат и това е правилната посока, по която трябва да се върви и в бъдеще“ /цитатът е по прессъобщението от областната управа/. Във всеки случай събралите се директори и други специалисти, членове на комисията по образование, подминаха и това с мълчание, както и всичко останало.