Административният съд в Русе отхвърли жалбата на изпълнителния директор на Университетската болница д-р Иван Стоянов срещу заповедта на шефа на Здравната каса Калоян Копчев за частично прекратяване на договора за финансиране на три клинични пътеки за физикална терапия на централната и периферната нервна система и на опорно-двигателния апарат. Причината е, че през юли миналата година в отделението са приети и лекувани пациенти, докато единственият лекар, който може да върши тази дейност, е бил в отпуск. Това е д-р Павлина Конукчиева, която е и началник на отделението по физиотерапия. Решението може да се обжалва.
Прекратяването на договора е извършено поради отчетена неизвършена дейност, смятат магистратите. По информация на Гранична полиция точно през тези дни д-р Конукчиева е напуснала страната през летище Варна, а на направленията за хоспитализация фигурира нейният подпис. След това работата с пациента е отчетена в Здравната каса, което е опит за неправомерно получаване на пари, сметна съдът.
Д-р Иван Стоянов е подал жалба и срещу прекратяването на договора за други две клинични пътеки - за лечение след прекарани мозъчен инсулт и полиневропатия. Тази жалба е приета от магистратите и договорът остава в сила. 
Приемам решението на Административния съд за тези клинични пътеки, ще се съобразя с него и няма да го обжалвам, каза вчера за „Утро“ директорът на Здравната каса Калоян Копчев.