Много разселени в Турция хора, предимно сирийски бежанци, биват принуждавани да продават бъбреците си, за да си осигурят необходимите им за преживяване средства.

Репортер на немската ARD видял в социалните медии обяви за закупуване на органи и разговарял с донори в Турция.

Избягалият от Сирия Ахмед описва така своята история: "Не говоря турски, нямам познати, нямам работа, нямам жилище. Продавам бъбрещка си, защото имам големи проблеми и съм под натиск. Няма друга възможност, откъде да дойдат пари, освен да продам тялото си." Ахмед не е единствения. Карл Коп от организацията за защита на човешките права Pro Asyl каза пред аудиторията: "Бяхме свикнали търсещите убежище да са бездомни, без средства, да им се налага да просят. Жените да продават телата си. Сега се разбира, че им се налага и да продават органите си, за да са осигурят някаква перспектива или алтернатива на бягството."

В Турция от години върви търговия с човешки органи. Цените на черния пазар варират - в момента са между 6000 и 11 000 евро. Безскрупулни търговци използват още от началото сирийската война, поставяща в тежко положение много хора, за да си осигуряват потенциални нови донори.