Емблематични български маршове внасяха патриотично настроение у десетките русенци, които се събраха за церемонията по честването на 139-ата годишнина от Освобождението на Русе от турско робство. Под звуците на маршовете, изпълнявани от общинския Духов оркестър под диригентството на Димчо Рубчев, в Пантеона на възрожденците влязоха официални лица, много ученици и обикновени граждани. Вътре пък звучаха възрожденски песни, изпълнени от хор „Св.Георги Победоносец“ под диригентството на Мина Влайкова.  
Когато в края на 19 век тази дата започва да се отбелязва, Русе е най-големият град в Княжество България, каза в словото си директорът на Историческия музей проф.Николай Ненов. И припомни, че костите на мнозина от героите и от елита на нацията почиват в Пантеона. 
Кметът Пламен Стоилов припомни приповдигнатото настроение, с което русенското гражданство посреща войските на руския генерал Едуард Тотлебен. Тогава Русе получава и съвременното си име, но заедно с това получава възможността да изгражда новото си битие - градоустройствен план и нови политики, подчерта Стоилов. В дни като днешния се зареждаме с национално самочувствие и гордост, но не бива да забравяме на кого дължим нашата свобода, каза кметът и посочи хилядите руски воини, дошли да освободят своите славянски братя. 
Прочувствено слово държа и посланикът на Русия Анатолий Макаров, който започна приветствието си с поздрав на български. Паметта за героите и тяхната саможертва е жива, каза Макаров, като посочи имената на генерал Тотлебен и на баронеса Юлия Вревская, загинала в Бяла. Посланикът призова много днешни политици да се вслушат в думите на българския революционер Любен Каравелов, който казва: „Никога не съм бил чуждо оръдие, никога не съм предавал моята държава“. 
Молебен в памет на загиналите отслужи Русенският владика Наум в съслужение със свещеници. Преди да прозвучи многолетствието, владиката също припомни напрегнатата атмосфера в началото на 1878 година и празничното посрещане на руските войски от русенци, водени от Браницкия епископ Климент. 
Покрай Вечния огън в Пантеона бяха подредени десетки венци от институции, партии, училища и организации, пак там бяха положени и цветя.