Две пенсионерки не само си дадоха парите на телефонни измамници, но и преди това се превърнаха в марионетки на престъпниците, които понякога сякаш нарочно се гаврят и подиграват с жертвите си.
Първо 70-годишна жена в Бяла била подведена уж да помогне на полицията да залови телефонни измамници. Атаката срещу нея започнала в петък, когато на домашния й телефон първо позвънил фалшив полицай, после измислен доктор и накрая жената била така обработена, че изтеглила 2200 лева от влога си и ги оставила в чанта до входа на стадиона в града.
Същия ден била оплетена 69-годишна жена в Русе, която пък била заблудена, че се обажда племенникът й от друг град и се съгласила да му услужи с исканите 800 лева капаро за поръчана стока. След това склонила и да занесе парите на спирката пред „Практикер“, където ги предала на непознат. И чак след това позвънила на истинския си племенник.
С тези два удара измамите в Русенско от началото на годината са вече пет, а прибраните пари са 13 300 лева. По този повод от МВР отново напомниха, че всяко искане на пари по телефона трябва да запали червената лампичка за готвена измама, както и че полицията не иска пари за акции.