50 са идеите, с които различни организации кандидатстват в обявения в самия край на миналата година конкурс за проекти на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. Това съобщи вчера на пресконференция председателят на фондацията и зам.-кмет Страхил Карапчански. 21 от разработките са в сферата на културата и изкуството, а 29 - по фонд „Знание и растеж“, стартирал миналата година в партньорство с един от основните спонсори на фондацията - фирма „Еконт“. Интересът към конкурса е голям, до 28 февруари ще обявим резултатите, увери Карапчански. 
Той представи отчета на фондацията за 2016 година. Както „Утро“ писа, бюджетът за миналата година е бил 492 290 ллева, от които 160 976 лв. са дошли от частно финансиране. Една от емблематичните кампании е била „Талант без граници“, благодарение на която е осигурено финансиране за подмяна на механиката на 25 пиана в Националното училище по изкуствата, а фондация „Америка за България“ купи и дари чисто нов роял „Стейнуей“. Голяма част от инициативите, които фондацията подкрепя, продължават своя живот, подчерта Карапчански. Такива са фестивалите на пясъчните и ледените фигури и ретропарадът на стари автомобили - тази година той ще се състои на 24 юни. 
Отчетът на фондацията и бюджетът за 2017 г., който се планира да бъде около 640 000 лева, предстои да бъдат гласувани на предстоящото заседание на общинския съвет.