Интерактивна карта ще даде отговор на важния въпрос дали миризмата на бакелит в русенския въздух през септември миналата година е била изпусната от залпово проветряване на хале N3 на завод „Монтюпе“. Вчера Административният съд назначи съдебно-техническа експертиза, която ще бъде изготвена от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
Делото, в което заводът за производство на автомобилни части обжалва запечатването на 108-те люка на третото си хале, продължи вчера с разпит на капацитети от БАН, които на 2 ноември миналата година посетиха предприятието. Тогава със заповед на областния управител Стефко Бурджиев бе сформирана експертна комисия, която да се запознае с производствения процес.
Директорът на Института по химия към БАН проф.Драгомир Янков потвърди категорично, че при направата на автомобилните глави се използва формалалдехидна смола, при която след нагряване се отделя миризма на бакелит. Това всъщност е коктейл от опасни за човешкото здраве съединения. Още на паркинга на завода усетили характерната миризма на бакелит. Разгледахме подробно хале 1 и 2, но през хале 3 домакините ни преведоха много бързо и казаха, че там процесът не се различава, каза още Янков.
Същото е впечатлението и на проф.Венко Бешков от Института по инженерна химия към БАН, който посети завода заедно с колегата си Янков.
Двете халета работеха, в хале 3 имаше някаква дейност, но там влязохме за малко. В хале 1 и 3 имаше мъгла, заяви проф.Бешков.
Очаква се новата задача, която постави съдът, да даде категоричен отговор на въпроса дали замърсяването на въздуха в Русе през септември 2016 година е от френския завод. Тя трябва да бъде представена в края на март.