Голямата изложба с творби от фонда на Русенската художествена галерия на автори, за които 2017 година е юбилейна, по традиция отбеляза началото на новия сезон в РХГ. Сред имената от експозицията, която поради наситения график на събития в галерията остана не толкова дълго, както обикновено, в голямата зала, ценителите на изобразителното изкуство си припомниха големия талант на Ненко Балкански, Крум Иванов, Тодор Янков, Никола Терзиев-Желязото, Васил Стефанов-Чилито, Борислав Стоев. Сред картините и малките пластики бяха и работи на съвременни русенски автори, чиито самостоятелни изложби тепърва предстои да бъдат подредени в юбилейната година. Това са вече очакваните цялостни представяния на обичани и емблематични за Русе, а и в национален мащаб имена като Николай Русчуклиев, Стефан Кацаров, Кънчо Кънев /който ще донесе от Холандия, където живее от години, свои нови произведения/, Огнян Балканджиев. През юли Камелия Монева, вдовицата на 
един от особено ярките и разпознаваеми русенски творци - Пламен Монев
ще предостави на галерията негови картини за изложба. Така Русе ще си припомни творчеството на Монев, който миналата година внезапно и без време си отиде от този свят година преди да навърши 60, обяснява директорът на галерията Елена Великова. 
Надеждите и амбициите на Великова и колегите от екипа на РХГ са 2017 година да бъде също толкова ярка и запомняща се в съзнанието на ценителите на изящните изкуства, каквато те изпратиха преди месец и половина. Наситена с много интересни и разнообразни инициативи и събития беше отминалата 2016 година, обобщава директорката. И припомня, че освен „чисто“ характерните за жанровете на изобразителното изкуство прояви, важна компонента в нейната дейност бяха 
срещите и докосванията на различните изкуства 
- на живописта и скулптурата с литературата, музиката, видеоинсталациите, модерното в разнообразните му измерения. 
Такова събитие беше представянето на стихотворния сборник на Елин Рахнев „Канела“, благодарение на което при нас гостуваха литографии на великия художник и многостранен в артистизма си пловдивчанин Кольо Карамфилов. Така удивителните творби на Карамфилов, които побират невероятни вселени от причудливи светове, станаха достъпни за русенци. 
Едно друго знаково гостуване определено беляза 2016 година за галерията и хората в Русе, които имат потребност от общуването с велики творби на велики люде. Колкото и да не беше за вярване - именно така бе посрещнат анонсът, че в Русе ще дойде 
изложба с литографии не на кой да е, а на самия Реноар! 
- това наистина се случи! Благодарение на добрите контакти на Художествената галерия и лично на нейната директорка с немския колекционер от румънски произхосд Томас Емерлинг, в РХГ наистина пристигнаха творби на големия французин Пиер-Огюст Реноар. В Русе пристигна и самият колекционер. Тогава Томас Емерлинг разказа, че макар и запален по модерното изкуство от младите си години, към сериозно и целенасочено колекционерство преминава след достатъчно дълъг период на търговия с храни и напитки. Навършвайки 50 години, той се посвещава на голямата си страст и любов - изкуството. Така създава своята твърде сериозна сбирка с творби на Албрехт Дюрер, Ханс Холбайн Младия, Рембранд ван Рейн, Винсент ван Гог, Анри Матис, Анри Тулуз-Лотрек, Пабло Пикасо, Марк Шагал, Салвадор Дали, Хуан Миро, Жорж Брак, Ото Дикс и др. 
Също
благодарение на тази русенска връзка с Емерлинг
галерията втори път през миналата година стана място, където можеше да се види нещо за първи път в България - дадаистична колекция „ДАДА 100: Тристан Цара и неговият свят“. В експозицията бяха показани оригинални литографии на Анри Матис, Пабло Пикасо, Андре Масон и Ханс Арп, с които е работил в различно време бащата на литературно-философското течение дадаизъм Тристан Цара, виден поет и есеист. Представянето на дадаизма в литографии бе в рамките на литературните празници на международно дружество „Елиас Канети“. 
Тези изложби са ценни не само с това, че дават възможност на русенци да се докоснат до майсторството на великите, обяснява Елена Великова. И продължава: „Обикновено в големите музеи на световни столици и центрове на изкуството и културата хората виждат широко известните образци на класическото изкуство. А с тези гостувания русенци успяват да добият представа за други жанрове, течения, ракурси и произведения - които обогатяват представите за многообразието и артистичните инвенции“. 
На огромен интерес се радва през миналата година и
фотоизложбата „Вечна вяра - православието в светите земи“
която през август гостува в РХГ. Фотосите на израелската фотографка Дафна Тал са плод на нейния авторски проект, при реализацията на който тя заснема храмове, манастири, монаси и свещеници от руската и гръцката православни църкви в Йерусалим и Светите земи. 
И още една изложба в края на 2016 година предизвика интереса и събра многобройни посетители в галерията - експозицията на 11 японски художници от кръга Sapporo Art Beans на остров Хокайдо. Метафизичното японско усещане за същината на нещата, донесено до зрителите с багри, композиции, акценти, накара десетки русенци да пренебрегнат студеното време /което прави дваж по-силен студ в самата галерия/ и да се стекат още на откриването на изложбата и да приветстват трите японски гостенки. Ден по-късно също толкова многолюдно беше и участието на малки и големи русенци в открития урок по японско изкуство, което гостите бяха така добри да преподадат в РХГ. 
Едно от впечатляващите 
събития, замислени в галерията, но излезли извън нейните предели
е проектът, в резултат на който творби от фондовете на РХГ бяха поставени на различни места в града и спираха погледите на минувачите. Разбира се, че не самите картини бяха изложени под слънчевите лъчи и дъждовете. Това бяха специално принтирани копия на живописни работи на автори като Николай Павлович, Владимир Димитров-Майстора, Марио Жеков, Кирил Станчев, Василка Монева - те внесоха ново излъчване на пространства като площадите „Батенберг“, „Свобода“ и „Св.Троица“, на улица „Александровска“, на фасадите на русенски сгради. 
Неконвенционален беше подходът на двама уважавани и винаги добре приветствани автори - Недрет Яшар и Зюхтю Калит, към новата им съвместна изложба, на която русенци станаха свидетели през миналата година. Посланията на камъка и на палитрата на двамата за пореден път влязоха в диалог, за да извадят на бял свят впечатляващи контрапункти и успоредици. Разнообразното творчество на един от доайените на изобразителното изкуство в Русе Георги Радулов бе  представено в една извънредно богата по обем експозиция, за която голямата зала на Художествената галерия внезапно се оказа твърде малка. 
Финалът на годината премина под 
светлия и пълен с багри свят на вълшебника Ради Неделчев
Неговата изложба бе открита в самото навечерие на коледните празници и напълни душите на познавачи и обикновени любители с колорит, мъдрост, светла тишина и цветно оживление. Именитият художник, който от години не беше показвал в Русе свои работи, пристигна специално от София, за да направи едно знаково завръщане към града, откъдето тръгва неговият път към световните галерии и музеи. В галерията се надяват догодина, когато Ради Неделчев ще навърши своите юбилейни 80 години, отново да гостува в Русе. 
Сред другите събития от миналата календарна година в галерята не пропускат да отбележат също и мащабната изложба с автопортрети на различни известни художници, която зарадва русенската публика. Голям интерес предизвика също и изложбата с карикатури на спортна тема, която финализира конкурса, обявен от РХГ в светлината на това, че през 2016 година Русе бе обявен за европейски град на спорта. По традиция ефектно и успешно бе участието на галерията в Нощта на музеите и галериите, като този път гостът бе 
предизвикващият нееднозначни мнения автор Rassim
който представи свои инсталации на спортна тема. 
Сдържан кикот, стаени въздишки също много голям интерес съпътстваха друго гостуване - на румънските създатели на аниматроните, изключително правдоподобните манекени, макети и изображения на пострадали от агресия хора, тела или части от тела, които са незаменими при театрални или /най-вече/ кинопродукции. Гостите направиха и показно, като гримираха подобаващо немногобройните доброволци, пожелали да усетят реално какво означава този грим. 
Със сигурност тази година няма да е по-бледа и незабележима, казват от галерията, като предпочитат да не обявяват още отсега всичко замислено. Засега повдигат само лекичко края на завесата - през март откриват изложбата „Меломания“ с участието на русенката от Виена Зорница Калинова, Кънчо К.Кънев от Холандия и един австрийски автор. В началото на април предстои гостуваща изложба „Франция-Русия“, посветена на голямата руска поетеса Марина Цветаева. И така - за всеки от предстоящите месеци ще има по едно запомнящо се събитие. Най-малко.