41-годишният софиянец Борис Станимиров, който е член на политическия съвет на Нова Република, на ръководството на ДСБ, международен секретар на партията и доскорошен депутат, ще бъде водач на русенската листа на партията. Това беше решено на областното събрание на ДСБ във вторник вечер, в което участваха председателят на Нова Република Радан Кънев и Станимиров, който часове преди това присъства и на пресконференцията на партийния си лидер. 
Русе е град, за който активната европейска политика има съвсем пряко значение. Ако допуснем да бъдем периферия в една „Европа на две скорости“, то реката ще бъде граница, която ни разделя от европейското ядро. А тя трябва да бъде точно обратното - жива връзка с централна и Западна Европа. Затова е важен съюзът с Румъния за Шенген и вкарване на Дунавската стратегия в дневния ред на българското председателство на ЕС, заяви Станимиров пред медиите. 
С утвърждаването си като водач Станимиров става вторият софиянец, оглавил досега съобщените листи. Първият бе Крум Зарков, спуснат от София за локомотив на русенската листа.
Водачът на листата на Нова Република е роден през 1976 година в София, но корените му са габровски, а Станимиров се гордее, че знае историята на рода си векове назад. Завършил е Молекулярна биология в Софийския университет през 2002 г., специализирал е Международни икономически отношения в УНСС, както и Политически умения в Нов български университет. Станимиров работи като мениджър в международната финансова група и владее четири езика. 
С политиката е ангажиран, откакто е пълнолетен и има политически опит на различни нива. Станимиров е сред учредителите на ДСБ и член на първото софийско ръководство на партията от 2005 до 2007. Той беше депутат в 43-тото Народно събрание от Реформаторския блок и е вносител на близо 40 законопроекта. Женен е за ученическата си любов, с две деца-близнаци, момче и момиче. 
Освен Станимиров на областното събрание на ДСБ в Русе бяха номинирани още шестима кандидат-депутати, като предстои окончателният състав и подредбата на листата да бъдат утвърдени от Националното ръководство на Нова Република.