Младата египетска лешоядка Елоди, която преди година се излюпи във Франция, а след това беше заселена в природен парк „Русенски Лом“ заедно с още две лешоядчета, в момента се намира в африканската държава Нигер. Това съобщи вчера директорът на природния парк инж.Цонка Христова, която вчера направи резюме на дейността на парка за миналата година. В дирекцията на „Русенски Лом“ проследили сателитното устройство на крачето на Елоди и установили, че кривоклюният млад хищник си е харесал там някакви пущинаци и се е установил в държавата с най-сушавия климат на Черния континент. Обикновено при нас лешоядите се завръщат на третата си година, когато достигнат полова зрялост, каза инж.Христова. Тя се надява сега да пристигнат други двойки, които преди време са се излюпили в гнезда по поречието на Ломовете. Миналото лято от парка са подхранвали мършоядни птици на три пункта, ще го правят и тази година. Електрическите стълбове в района на Ломовете са обезопасени с протектори, за да не нараняват птиците, добави Цонка Христова. 
Миналата година са били наблюдавани една гнездяща двойка египетски лешояди, 5 двойки черни щъркели, една на малки кресливи орли и осем - на белоопашати мишелови. Наблюдават се също и описаните от специалистите в парка лалугери край село Щръклево. А една от най-радостните находки за 2016 година било новото находище на рядката орхидея Orchis morio, известна още като обикновен салеп. 
По проекта за опазване на рибите по програма Life вече са установени 2 препятствия по пътя на различните видове риби, които им пречат да преминат по реките Русенски и Черни Лом. Напролет, след като паднат високите води, ще направим байпас на речното корито край Басарбово, за да осигурим свободното преминаване на рибите, увери Цонка Христова. Тя специално отбеляза работата на доброволците, които са помогнали за разчистването на туристическите маршрути от паднали дървета и храсти и изрази надежда, че тази година отново в парка ще могат да разчитат на тях. 
Важен акцент в дейността на „Русенски Лом“ са срещите ни с ученици и студенти, посочиха от парка, като отбелязаха партньорството си с 6 русенски гимназии, с някои основни училища, детски градини и Русенския университет. Към младите хора е обърнат и конкурсът, посветен на Седмицата на гората. Тази година към състезанието за рисунка и за комикс по темата „Съкровищата на ПП „Русенски Лом“ се добавя още една състезателна права: конкурс за идея за популяризиране на парка, на красивите места в него, на оживяване на пространствата със събития. Рисунките, комиксите и идеите трябва да бъдат изпратени до 31 март в дирекцията на парка. На 3 април ще бъде открита изложба в Мол Русе, а на 11-и ще се състои награждаването на призьорите.