Съдебната сага за убийството на бижутера Явор Николов от Червена вода, продължила близо 5 години, приключи вчера за втори път в Русенския окръжен съд с почти идентични присъди. След многократни отлагания на процеса таксиметровият шофьор от София отново бе осъден за зверството си на доживотен затвор, а Николай Ламбаджиев ще лежи 19 години - с една по-малко от първоначалното му наказание от 20 години.
46-годишният Миланов и 38-годишният Ламбаджиев за втори път бяха признати за виновни за кървавото престъпление. След като двамата алчни съучастници  подмамили жертвата си с оферта за изгодна сделка с бутикови сребърни бижута, тримата се срещнали на 25 юни 2012 година на Текето. Накити нямало, а целта е била бизнесменът да бъде ограбен. Той обаче нямал пари в себе си и това докарало до бяс Миланов и Ламбаджиев. Те го завързали със свински опашки, налагали го над 20 пъти с чук и пистолет по главата и накрая запалили трупа, за да прикрият следите от нечовешките изтезания.
Заключителната фаза на съдебния маратон започна в понеделник и се проточи до вчера заради невъзможността да бъде открит адвокатът на Ламбаджиев. Защитникът бе издирван повече от час, за да се яви в съдебната зала, въпреки че е знаел за началния час на поредното заседание. След като бе търсен от майката на довереника си, от резервния адвокат и от канцеларията на съда по три известни на всички негови телефонни номера, отговор не последва. Гласовият секретар услужливо отговаряше, че ще предаде за повикването. Това стана причина за отлагане на процеса за по-късен час. Адвокатът се появи за пледоарията си и се оправда, че се бил успал, пък и си бил изгубил телефоните, но имал четвърти. Съдът го наказа с 1000 лева глоба за неуважение, а той заяви, че глоби не плаща, плащал само в кръчмата. Това пък накара подсъдимия Пламен Миланов да подхвърли репликата „Че ти си бил по-голям престъпник от мен, бе!“, По време на процеса внезапно звънна телефонът на адвоката, а съдията вметна, че това може би е алармата за събуждане и разсмя присъстващите в съдебната зала.
Защитата на Миланов по традиция пледира за оправдателна присъда, защото нямало преки доказателства, таксиметровият шофьор да е участвал в престъплението.
Със сигурност сагата ще продължи на по-висша инстанция. Присъдите на Окръжния съд могат да бъдат обжалвани в 15 дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.