Нахапани от бездомни кучета русенки поискаха общината да им плати обезщетение за причинените им стрес, болка и страдание. Русенският районен съд ги подкрепи и осъди общината да плати на Д.М. 1000 лева, а на Ц.К. - 2000 лева.
В един от първите дни на август миналата година Д.М. вървяла по улица „Цариград“ в Русе. Срещу сградата ва ВиК внезапно към нея се стрелнало бездомно черно куче, което с ръмжене я захапало за десния крак. Нападнатата жена успяла някак да прогони кръвожадния пес, който нямал марка на ухото. Обадила се веднага на майка си, която за минути дошла и двете се отправили към Спешно отделение на русенската болница. От тогава Д.М. има нощни кошмари и постоянен страх от бездомни кучета, когато й се налага да мине близо до тях.
Почти идентичен е случаят и с русенката Ц.К., която била нападната в гръб от едро бездомно куче само месец по-късно. То се заселило в квартала и напоследък безпричинно започнало да лае по хората минаващи по улицата. 
Ц.К. била захапана за десния крак една привечер на път за дома. Извикала от болка и имала късмет, че наблизо имало човек, който видял всичко и й се притекъл на помощ. След като посетила лекар, жената, която работела като брокер на недвижими имоти, се обадила на тел.112 и бездомното куче било настанено в приют. Този факт обаче не бил достатъчен, за да се чувства спокойна. Дамата не можела да спи и започнала да ограничава излизанията си от дома от страх да не би отново да стане жертва на бездомни кучета. Според съдебно-психологическата експертиза Ц.К. е с посттравматично стресово разстройство, което не й позволява да изпълнява служебните си задължения.
Районният съд прецени, че в случая общината в Русе не е изпълнила задълженията си по закон да контролира и настанява в приют агресивните кучета. Решенията могат да бъдат обжалвани.