30 деца от тенис клуб „Русе“ имаха изключителната възможност да станат преки свидетели на мача от турнира „София опън“, в който Григор Димитров пречупи полския исполин Йежи Янович. Малките тенисисти проследиха и няколко тренировки, а за двама от тях - Мария и Деян Джумалийски, изживяването беше още по-паметно и вълнуващо, защото бяха подавачи във всички двубои на българската звезда. Първата им поява на корта в „Арена Армеец“ бе през миналата година. Организаторите останаха толкова доволни от тяхната перфектна работа, че лично ги поканиха да бъдат отново близо до звездите и в януарското издание на турнира, спечелено триумфално от първата българска ракета.

Мария Джумалийски е на 16 години и е ученичка в Математическата гимназия „Баба Тонка“. 13-годишният й брат Деян е възпитаник на училище „Любен Каравелов“. „Утро“ се срещна вчера с тях, както и със съотборничката им от тенис клуб „Русе“ Галина Димитрова, която пък учи в ОУ „Иван Вазов“.
Страстта към корта на Мария и Деян не бива да учудва никого
Тя е като продължение на пъпната връв, тъй като майка им Боряна е арбитър от международна категория и носител на така наречената Бяла звезда в съдийството. Баща им Даниел, един от най-запалените деятели на аристократичния спорт в нашия град, пък бе дългогодишен президент на ТК „Русе“. 
Галина има във витрината си златен и бронзов медал от държавни първенства в своята възрастова група.
Да си подавач в тенис турнир, особено в реномиран вече като „София опън“, далеч не е проста работа, разказва Мария. Подготовката започва с всички азбучни познания за тениса като спорт и със задължителния инструктаж на организаторите. Подавачите трябва да са дискретни, невидими, чевръсти, точни - да са тихи като водата и бързи като вятъра. Нямат право да разговарят по никакъв повод с играчите на корта. Освен това след края на мача, особено когато са с характерните униформи, не могат да поискат и автографи. Заветните подписи на звездите стават факт по-късно и по специален ред. Все пак нали говорим за аристократичен спорт, известен още от 17 век. 
Ей за този спорт българският зрител май има да учи още много
„Публиката, поне в началото, се държа шумно и невъзпитано, но в хода на турнира промени поведението си“, разказва Мария.
Тази публика е толкова, да го кажем, емоционална, че от нейните всевиждащи очи си пати на няколко пъти и самият Григор. Топката лети, а някой от трибуните помага с мощен вик: „Аут!“. Да, ама топката е коректна и... Разбрал, че Григор няма нужда от мечешка услуга, драгият зрител предпочита повече да мълчи до края на турнира. 
Мария и Деян са подавачи във всички мачове на Григор. Мария го намира за изключително концентриран. Забелязва и някои характерни ритуали в поведението му на корта. Обикновено кърпата за бърсане на дланите се подава в периметър най-близо до съдийския стол. Гришо обаче предпочита да я вземе откъм далечния край. Така  прави и когато иска топки за сервиране. 
Но всеки с номера си, както казват по-запознатите с тениса наблюдатели.
Мария е впечатлена силно и от поведението на най-добрите тенисисти като цяло.
„Колкото един играч е по-силен, толкова е по-възпитан, благороден, търпелив и спокоен. Няма да забравя например как Давид Гофен попита състрадателно свой контузил се съперник дали е добре и дали може да продължи мача. Когато пък загуби от Григор, беше изключително любезен и го поздрави сърдечно“, дава пример Мария за истинските джентълмени в тениса. 
Затова и 
автографите от Григор, Гофен, Янович, Троицки, Басилашвили и другите майстори на „София опън“ са им особено скъпи
Тя и брат й обаче признават, че нямат намерение и амбиция да се развият като професионални тенисисти. Предпочитат да тръгнат по майчиния път като съдии и носители един ден на Бяла звезда. Твърдят, че тенисът им изглежда по-вълнуващ и забавен повече от съдийския стол, отколкото с ракета в ръка. Освен това имат до себе си опитен човек, от когото могат да се учат и вървят напред. Всъщност, Мария води с крачка напред, тъй като има вече зад гърба си съдийски права за арбитър от трета категория.
Галина, макар и носителка на медали, също се колебае дали иска да върви към висините на големия тенис. Засега предпочита да се състезава, а и има години напред да реши в коя посока да поеме.
До голямото съдийство има достатъчно време. Сега Мария и Деян Джумалийски продължават да са във водовъртежа с ярките спомени от триумфа на Григор Димитров в София и искат догодина отново да бъдат част от големия спектакъл в „Арена Армеец“. Няма съмнение, те със сигурност отново ще са там.