Сред най-често срещаните нелоялни практики при онлайн търговците са фалшивите намаления и неспазените уговорки за срока или цената на доставките, предупреди Комисията за защита на потребителите (КЗП). Тя дава пример с онлайн магазин за облекла megz.eu, който в редица случаи не е доставил поръчките в срок. За кратък период от време няколко клиенти на търговеца са подали оплаквания в КЗП, че покупките се бавят повече от месец, въпреки че в условията за доставка е посочен срок до пет работни дни. В жалбите си потребителите посочват, че са предпочели този сайт поради по-краткото време за получаване на покупките и прилагат документи, удостоверяващи забавянето, информира Комисията. 
Електронният магазин www.printed-bags.net е заблуждавал клиентите, че при пазаруване на стойност над 100 лв. доставката е безплатна до всяка точка на страната. Жалба на потребител и проверка установяват, че търговецът не спазва въведените от самия него условия, които несъмнено имат за цел да му дадат приоритет пред потенциалните клиенти спрямо конкуренцията. В конкретния случай потребителят е закупил артикули за 109,44 лв., но въпреки това е заплатил за куриерската 24,23 лв., което фигурира и в товарителницата.
През 2016 г. КЗП е забранила близо 300 подобни на тези и други нелоялни търговски практики в различни сфери на икономиката.