Едни от най-красивите местности в България, които все още остават по-малко известни за туристи и ценители на природни красоти, могат да бъдат видени в изложба в Екомузея. От вчера там гостува експозицията на Института по биоразнообразието и екосистемни изследвания „Пясъчните дюни и скалните местообитания - част от красивата природа на България“.
Красива пеперуда с интригуващото име Многоъгълница е кацнала върху скала, покрита със сребрист лишей. Ням лебед и средиземноморска жълта чайка допълват гледките на пясъчните дюни по Черноморието. Местности край Приморско, Китен, устието на Камчия, Болата, както и чудни гледки от местенца с по-рядка растителност в Родопите или покрай река Бели Искър са запечатани на фотосите, които са подредени на специални пана в Екомузея. 
Снимките бяха направени по време на работата ни по картографирането на екосистемите в земите с рядка растителност, обясни вчера при откриването на изложбата проф.Светлана Банчева от Института по биоразнообразието. Решихме, че тази красота трябва да я видят повече хора, каза проф.Банчева. 
Така специалистите показват богатия и много красив живот на места, които по принцип се смятат за самотни и безжизнени - дюни, пясъчни и чакълести местности, сипеи, скали. Професорката благодари за съдействието, което русенският Регионален исторически музей е оказал за пристигането на мобилната експозиция в Русе. И направи специален подарък на директора на РИМ проф.Николай Ненов - тритомника на Червената книга на природата в България. Първият том включва над 2000 защитени растителни вида, вторият - редки животни, а в третия могат да се видят и редките местообитания в страната. 
Поздравителен адрес поднесе заместник-кметът Наталия Кръстева. А присъстващите на откриването на изложбата освен че си набелязаха нови маршрути за пътешествия и летувания, се почерпиха с по чаша вино и хапки.