Как да се премахнат опашките на Дунав мост, които тормозят всички - този въпрос обсъдиха вчера в Гюргево префектът Нина Кришу, областният управител Стефко Бурджиев и началниците на свързаните с проблема служби от двете страни на реката.
Трите предложени мерки са намаляване на времето за смяна на екипите от границари и митничари, подобряване на организацията за продажбата на винетки, които от 1 февруари задължително се купуват на самата граница и баланс между влизащите и излизащите камиони при извънредни ситуации като ремонти, силен снеговалеж и т.н.
При обсъждането изяснихме, че времето за смяна на екипите не може да се намали драстично, защото и сега на наша територия смяната на граничните служители става без да се спират проверките, уточни директорът на Гранична полиция комисар Димитър Чорбаджиев. На митничарите им трябват само 10-15 минути за смяната, които не са причина за образуване на опашки. На румънска територия смените траят по-дълго заради въведените антикорупционни мерки, но става въпрос за 20-30 минути, обясни Чорбаджиев и допълни че това време е причина за струпване на камионите.
Ще ускорим обработката на камиони на кантарите, за да няма чакане при купуване на винетки след това, каза началникът на митницата Венцислав Халаджов. Те вече се прилагат и от 6 февруари времето за продажба на винетните стикери значително е намалено, поради което и опашките на моста са стопени.
Не е постигнато съгласие само по предлаганата реципрочност на влизащите и излизащи от граничния пункт камиони. Румънското предложение е при голямо натрупване от двете страни да пропускат по 30 тежкотоварни автомобила и след кратка почивка да се пуска следваща серия. Това обаче не се харесва на нашите гранични власти, тъй като при екстремални условия пропусквателността трябва да се увеличи, за да може опашката да върви по-бързо. Затова нашите предложения за решаване на този въпрос ще бъдат изложени на следващата среща в същия формат в петък, когато ще се подпише двустранен протокол.