Средната работна заплата в Русенско отчита впечатляващ ръст от 13,6% през 2016 г., като вече достига 828 лева, показват данните на националната статистика. Работещите по трудов договор са получавали през октомври по 814 лева, през ноември възнагражденията нарастват до 826 лева, а през декември са изплащани средно по 844 лева. 
Спрямо 2015 г. възнагражденията са нараснали с 99 лева. Само за четвъртото тримесечие - с 33 лева.
Така малко понастигаме средната заплата за страната, която през миналата година е нараснала „само“ с 8,2%. В национален мащаб средните възнаграждения са се увеличили през миналата година от 915 на 990 лева, тоест само със 75 лева. Въпреки това те остават на около 160 лева над русенските.
Всъщност ако се изключи от сметките София, където работят над 700 хил. човека и средната заплата е 1336 лева, ще излезе, че средностатистическият русенец печели колкото всички в провинцията. В повечето други райони на страната освен Югозападния средните заплати са в диапазона 800-850 лева. И само Североизточния благодарение на Варна успява да прехвърли 900 лева. 
Данните за броя наети в областта доказват, че регионалната икономика върви нагоре, като обясняват и защо за бизнеса е все по-трудно да намира служители.  За последните 12 месеца местните фирми са разкрили 3647 нови работни места. С толкова, според статистиката, е увеличен броят на работещите по трудов договор. И това при положение, че като цяло населението на областта е намаляло. 
Нарасналата нужда от работна ръка е положителен факт, който обаче поставя все по-остри проблеми пред бизнеса, чиято нужда от квалифицирани служители се задоволява все по-трудно и по-трудно. Според мнозинството от предприемачите тази тенденция вече се превръща в най-голямата спирачка пред ръста на цялата местна икономика.