Голям брой съпружески двойки в Япония избират да водят живот без секс, показва ново проучване на Асоциацията по семейно планиране в страната.

Според него половината семейни двойки не са правили секс през последния месец и не очакват такъв в близко бъдеще, пише британският в. „Гардиън“.

Информацията е част от мащабно проучване, извършено върху 3000 души на възраст между 16 и 49 години, включително 655 омъжени мъже и жени. Според 47,2% от допитаните техният брак е без секс, което е увеличение с 2,6% от предишното подобно изследване през 2014 г.

Най-малко секс правят мъжете и жените в средата и края на 40-те си години, когато ангажиментите към работата и семейството са най-значителни.

Увеличава се и процентът на мъже, които се чувстват прекалено изморени от работа, за да обърнат нужното внимание на жените си. Според проучването така се чувства 35,2% от мъжете, което е увеличение с почти 15% в сравнение с преди две години, когато процентът е бил 21,3%. В същото време жените също имат смесени чувства относно секса – според 22% от тях той може да бъде „проблематичен“.

“Това е първият път, когато над 30% от мъжете отговарят, че са прекалено уморени от работа, за да правят секс“, казва президентът на асоциацията по семейно планиране Кунио Китамура. „Освен подобряването на работните часове, има необходимост и от преразглеждане на начина, по който хората работят“, допълва той.

Паралелно с проучването за женените двойки Националният институт за изследвания на населението и социалната сигурност проведе изследване сред 5000 неомъжени мъже и жени на възраст между 18 и 34 години, според която броят на девствените хора сред тях значително се е увеличил през изминалото десетилетие. При мъжете процентът е достигнал до 42%, а при жените 44%.