80% или четири от пет компании у нас се интересуват от икономическо сътрудничество с чуждестранни партньори с водещ мотив износ на стоки. Това става ясно от допитване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), с което са проучени намеренията на фирмите за разширяване на дейността им зад граница през 2017 година. 
34% от фирмите търсят чуждестранен партньор, с който да направят съвместна инвестиция в България, показват резултатите от анкетата. За една четвърт интересите за икономическо сътрудничество в чужбина са насочени към внос на стоки, които да продават на нашия пазар. 
Все още малко фирми от България мислят да инвестират в чужбина - само 12% имат намерения да търсят контакти за бъдещата инвестиция извън пределите на страната.
Германия, Русия, САЩ, Италия и Китай са водещите държави, към които най-много предприемачи проявяват интерес за икономическо сътрудничество и бизнес пътувания през 2017 година. Румъния, Гърция и Сърбия също се нареждат сред предпочитаните страни за делови визити в чужбина.
За поредна година Германия се затвърждава като дестинацията, към която българският бизнес има най-голям интерес за бизнес контакти. Спрямо предходните проучвания, осъществени от БТПП, проличава нарастващ интерес към възможностите за сътрудничество със САЩ, Русия, Китай и Индия и спад към намерения за бизнес визити в Турция.
Производството на хранителни продукти, машиностроенето, строителството, химическата индустрия и текстилният бранш са секторите, към които най-много от анкетираните имат интерес за срещи с потенциални бизнес партньори от други държави.