Реформаторският блок се готви за изборите и засега няма съмнение, че ще бъда водач на русенската листа, но все пак не сме затворили окончателно коалицията, като най-вероятно ще се разширим. Разговорите продължават и до края на седмицата ще има яснота. Подписахме споразумение с Български демократически форум, водим преговори с няколко формации, сред които „Глас народен“, но докато не подпишем споразумение, не мога да бъда сигурен за нито една от тях. Това каза вчера зам.-председателят на СДС Румен Христов на пресконференция, на която коментира дейността на 43-тото Народно събрание през изминалите две години. 
Той подчерта, че до последния момент лично е водил преговори с ДСБ, и съжалява, че те няма да са сред партиите в коалицията. Между двете формации няма идеологически различия, а личностни. Винаги, когато десницата е разединена, БСП идва на власт, от което не печели България. Това разединение може да лиши автентичната десница от участие в парламента, коментира Христов.
Дейността на парламента бе оприличена от него на нахапана, но недоизгризана ябълка, като според него е имало потенциал управлението да продължи. Мандатът беше кратък, ползотворен, но можехме да свършим още работа. Като народни представители от Русе всички бяхме единни в отстояването на регионалните приоритети, отбеляза още Христов. Сред тях е и пътят Русе-Бяла, като това обещание не е могло да се изпълни, от една страна, заради краткия мандат, а от друга - заради фокуса на управляващите към други инфраструктурни проекти и Южна България. Сред неизпълнените ангажименти е и изграждането на паркинг за 500 тира, за да няма опашки на граничния пункт „Дунав мост“. 
Макар че водих голяма битка, не се стигна до обединяване на института „Образцов чифлик“ и Русенския университет. Последното, но може би най-важно нещо, са опитите да ограничим замърсяването на въздуха на Русе. Говорихме за купуване на подвижна лаборатория, която да обикаля и да засича замърсяването на въздуха, но в крайна сметка се оказа, че не сме купили уред, който да измерва т.нар. амини. Ако нямаме този уред, който сигурно не струва толкова скъпо, не може да свършим нищо, защото констатациите на РИОСВ не са валидни пред съда, отбеляза още Христов. Той изрази надежда, че следващата ябълка няма да е нахапана, а изядена докрай.