Кризата на либералната демокрация, терорът на джихадистките групировки, териториалните спорове в Тихоокеанския регион, само отстранението на САЩ от световната система за сигурност, а също така разпространението на лъжливи новини са сред най-сериозните проблеми на съвременната световна политика.

Това се казва в доклад на Мюнхенската конференция по сигурност. В него се изброяват предизвикателствата, които могат да поставят край на световния ред, създаден след Втората световна война /1939-1945 г./

В документа се посочва не само разклащането на старите блокове и конфликтите с международно участие, но и предизвикващите безпокойство процеси вътре в отделните държави, преди всичко демократични.

Авторите на доклада само задават въпросите, техните отговори трябва да бъдат намерени от участниците в мюнхенския форум.

Председателят на Мюнхенската конференция по сигурност Волфганг Ишингер се надява, че участниците в нея „открито и откровено ще обсъдят както разногласията, така и общите интереси и ценности“.