Снимка на турския фотограф Бурхан Озбилиджи, направена по време на убийството на руския посланик в Турция през декември, спечели голямата награда на World Press Photo.

На снимката е запечатан момент, секунди след като 22-годишният полицай Мевлют Мерт Алтънташ е стрелял по руския дипломат. Алтънташ държи пистолета и скандира нещо, а на заден план се вижда смъртно раненият посланик Андрей Карлов.

„Беше много трудно решение”, каза Мари Калверт от комисията, избрала печелившите. „Изборът ни се спря именно на тази снимка, защото тя не само е много емоционална, но и наистина отразява омразата в нашия свят. Всеки път, когато гледаш тази снимка, ти се иска да се отдръпнеш от нея”.

Руският посланик в Турция Андрей Карлов беше застрелян на 19 декември по време на речта си на откриването на фотоизложба в Анкара. Нападателят беше ликвидиран от силите за сигурност.

World Press Photo е най-престижният международен фотоконкурс, който датира от 1955 година. Целта му е отстояване на високите стандарти във фотожурналистиката и фотодокументалистиката. В тазгодишната селекция участваха около 80 000 снимки, направени от над 5000 фотографи от 125 държави.

Отличени бяха 45 фотографи от 25 държави.