Бившият президент на Румъния Траян Бъсеску заяви по държавната телевизия, че в страната му има атмосфера на хибридна война, т.е. война, която не се води с танкове и обикновено оръжие, а чрез дезинформация, манипулации и разрушаване на държавните институции.

Бъсеску изтъкна, че задължение на държавния глава в такъв момент е да се погрижи държавата да не бъде разрушена.

В такива моменти не се налива масло в огъня. Гасете огъня, защото и политическата битка има лимит, до който тя може да бъде водена законно, предупреди Бъсеску, който сега оглавява десноцентристката партия „Народно движение” и е сенатор в парламента.

Румънският политик посочи, че е съгласен с демонстрантите на Площада на победата, че правителството на Сорин Гриндяну трябва да се оттегли, но подкрепя и протестиращите пред президентството, които настояват изборните резултати да бъдат зачитани. Бъсеску смята, че социалдемократите може да продължат да управляват, но с друг кабинет и друг министър-председател.

Снощи, въпреки ледения вятър, десетки хиляди румънци отново излязоха на улиците в тринадесети пореден протест с искане за оставка на правителството, обвинено, че минира борбата с корупцията.

„Крадци!”, „Оставка!”, скандираха между 30 и 50 хиляди според оценките на румънски медии (властите не дават свои числа). Демонстрантите бяха пред правителствената сграда, оформили гигантско румънско знаме – синьо, жълто, червено – с помощта на цветовете от мобилните си телефони, съобщи АФП.

Около 20 хиляди души демонстрираха в различни други големи градове в страната с искане за оставка на правителството.