Дискът на британската певица Адел „25” бе признат за най-добър в категорията „Албум на годината” по версия „Грами”. Тя стана големият победител на вечерта в неделя в Лос Анджелис.

Това бе една от главните новини от завършилата в неделя вечерта в Лос Анджелис церемония номер 59 по връчването на престижните музикални награди. Шоуто се излъчваше пряко от телевизия Си Би Ес.

За почетния трофей в тази важна категория се състезаваше и албумът на американката Бионсе Lemonade, дискът на канадския рапър Дрейк Views, последният албум на поп звездата Джъстин Бийбар Purpose и дискът на кънтри певицата от САЩ Стърджил Симпсън (A Sailor's Guide to Earth).

Като получаваше наградата Адел изрази признателност към Бионсе, която въпреки многобройните си награди, нямаше „Грами”. Тя нарече Lemonade „монументален и прекрасен”. Експертите предвиждаха, че наградата ще грабне именно Бионсе.

Именно Адел триумфираше на церемонията като победи във всичките 5 категории, в които бе номинирана, включително „Запис на годината”, „Песен на годината” (Hello), „Най-добър поп албум”, „Най-добро солово поп изпълнение”.

Сред многобройните "Грами" заслужава да се отбележи и това, че британският изпълнител Дейвид Бауи, който почина през януари миналата година, получи награда „Грами” в категорията „Най-добър алтернативен албум” за последния си диск Blackstar. За наградата в тази категория спореше британската група „Рейдиохед” (Radiohead) с албума A Moon Shaped Pool, Иги Поп с диска Post Pop Depression, певицата Пи Джей Харви с албума The Hope Six Demolition Project и американската фолк група Bon Iver с „22, A Million”. "Грами за Най-добър алтернативен албум се дава за творби извън мейнстрийма в музикалната индустрия. Бауи получи и номинация за „Най-добро рок изпълнение” за композицията си Blackstar от едноименния албум.

Най-добър рок албум стана дискът на американската рок група Cage the Elephant под името Tell Me I'm Pretty.

„Най-добро метъл изпълнение” направи Megadeth с Dystopia.

Петдесет и деветата ежегодна церемония за връчване на престижните музикални награди в САЩ "Грами" се разделя на части, като наградите и големия концерт с участието на множество звездни изпълнители са в "Стейпълс център" (Staples Center). По традиция преди това в разположения наблизо театър "Майкрософт" (Microsoft Theater) е церемонията по връчването на предимно второстепенните и техническите категории. Броят им периодично се променя и тази година той е 84.

Водещ на излъчваната пряко церемония беше популярният британски телевизионен водещ и актьор Джеймс Кордън, който от няколко години живее в Холивуд.

Бионсе имаше 9 номинации, барбадоската звезда Риана и рапърите Дрейк и Кание Уест бяха с по 8 номинации всеки, а хип хоп изпълнителят Chance the Rapper (Ченс Рапърът) имаше седем номинации.

"Грами" е една от най-престижните награди в света на съвременната музикална индустрия. Първата церемония се състои през 1959 година.