Епизод 2 на безплатното саниране вече е факт, а доказателство за това е обявената обществена поръчка за избор на изпълнител на строително монтажните дейности за поредната жилищна сграда в Русе. Националната програма за саниране беше отпушена на последното заседание на правителството „Борисов 2“, когато беше гласуван още 1 млрд. лева за нея и така кметовете получиха зелена светлина за сключването на нови договори.
Отпуснатите пари ще достигнат до блок „Люляк“ на тихата централна уличка „Алеко Константинов“ 12, като за него има сключен договор за финансиране с Българската банка за развитие. Той всъщност е една от 17-те жилищни сгради в Русе, чието обновяване трябва да стартира тази година. По този начин над 1500 домакинства ще се възползват от възможностите, които програмата предоставя за безплатно реновиране на домовете. 
4-етажният блок „Люляк“ е построен 1963 година с  полуподземен и тавански етаж, като на всеки един от  жилищните етажи са разположени по два тристайни апартамента. Сградата е монолитна, с тухлени зидове. Покривът е амортизиран, а цялата дограма е дървена. Сградата не ползва централно парно отопление, но е изградена газоразпределителна мрежа, от която са захранени две жилища. 
За санирането на блока са предвидени 91 473 лева. Фирмите, които искат да се захванат с обновяването на жилищната сграда, могат да подават оферти до 27 февруари, а в последния ден на месеца специална комисия ще ги разгледа.