Стотици руснаци излизат на улиците тази вечер, протестирайки срещу подписания от президента Владимир Путин закон, който облекчава наказанията за домашните насилници.

Граждански организации за правата на човека, психолози и много други вече са в московския парк "Соколники", където показват своята подкрепа за жените, жертви на тормоз у дома.

След подписването на законовите промени от президента побоят върху съпрузи и деца, който предизвика кървене и синини, но не и счупване на кости, се наказва с 15 дни затвор и глоба, но само ако се случва повече от веднъж годишно. Преди това законодателството предвиждаше максимално наказание от две години затвор.

Според активистката Алена Попова приемането на новите изменения нямаше да е толкова притеснително, ако заедно с него беше одобрен и проектозакон за борба срещу домашното насилие, въвеждащ ограничителни заповеди и други методи за защита при случаи на домашно насилие. Но приемането на този проектозакон се забави в парламента и е малко вероятно изобщо да бъде приет.

Според защитници на новите поправки те затварят съществуващи пропуски в законодателството, което наказва по-строго случаи на домашно насилие, отколкото такова, упражнено от непознати.

Други привърженици на промените посочват, че тяхна цел е да защитят руските традиции, в които семейството е свещено. Според отец Дмитрий Смирнов, ръководител на Комисията по семейни въпроси към Руската православна патриаршия идеята, че държавата може да се меси в семейните дела, е нещо, наложено от Запада в Русия.

През 2015 г. Повече от 4 000 души са убити от член на семейството, сочат данни, изнесени от комисията за правата на човека в Кремъл. Според същия източник 40% от най-тежките престъпления в страната са извършвани в рамките на семейството.