Американският президент Доналд Тръмп заяви, че арестуването на стотици имигранти без документи в САЩ миналата седмица е в съответствие с обещанието от предизборната кампания за премахване на "незаконните престъпници" от страната.

Изявлението му идва малко след като стана ясно, че федералните имиграционни служители са арестували стотици имигранти без документи тази седмица в редица градове, сред които Атланта, Остин, Чикаго, Лос Анджелис, Ню Йорк и други. Това бе определено от държавния глава като "рутинни" операции.

По време на кампанията си, бизнесменът обеща да депортира над 3 млн. имигранти с криминални досиета или без паспорти, както и да вдигне стена между САЩ и Мексико за ограничаване на незаконните влизания в страната.

"Репресиите срещу нелегалните престъпници е само изпълнение на обещанията ми“, написа Тръмп в Туитър.

Набезите следват изпълнителната заповед от 25 януари, с която президентът приоритизира депортирането на нелегални лица с криминално минало.

Според Дейвид Мартин, ръководител на имиграционните власти в Лос Анджелис, тези операции са били планирани отпреди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп на 20 януари.