Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че войските му са навлезли в сърцевината на сирийския град Ел Баб. Той е категоричен, че е въпрос на време да се установи пълен контрол в района.

"Ел Баб е обсаден от всички фронтове. Нашите сили са влезли в центъра със сирийските бунтовници“, заяви държавният глава пред журналисти в Истанбул, преди да замине за посещение в страните от Персийския залив.

Турските войски влязоха вчера в населеното място, което се смята за последния бастион на „Ислямска държава“ в Сирия. Градът се намира на 25 км южно от турската граница и на него се гледа като на награда от почти всички страни в конфликта. Той е под джихадистки контрол от 2014 г., когато екстремистката групировка превзе големи части от територията на Сирия и съседен Ирак.

Силите на президента Башар Асад се фокусираха изцяло върху „Ислямска държава“, след като поеха пълния контрол върху втория по големина град в страната – Алепо.

Турция започна безпрецедентната си кампания в Сирия на 24 август миналата година, която е насочена както към джихадистите, така и към кюрдските бунтовници. От тогава турската армия е загубила най-малко 60 войници.

За жалост сблъсъците вчера и днес не преминаха без жертви. Един турски войник беше убит, а трима други са ранени и откарани в болници в Килис и Газиантеп в близост до сирийската границата.