Референдум в Швейцария днес ще реши дали да се направи по-достъпно гражданството в страната за имигранти от трето поколение, след като кампанията бе опетнен от антимюсюлмански послания и религиозни предразсъдъци.

Правителството, както и повечето депутати и политически партии, подкрепят предложението, което ще позволи на внуците на имигрантите да пропускат няколко стъпки в дългия процес по получаване на швейцарски паспорт. Такава процедура не се понрави на крайнодясната националистическа Швейцарската народна партия (SVP), което постави въпросите на исляма и националната идентичност в центъра на дебата. Членовете на партията се притесняват от рисковете повече мюсюлмани да получават гражданство, което може да доведе до „загубата на швейцарски ценности“.

Според данни на вътрешното министерство по-малко от 25 000 души в близо 8-милионната страна се квалифицират като имигранти от трето поколение. Повечето от тях са италианци, следвани по численост от турци и граждани от Балканите.

Въпреки това от Швейцарската народна партия призовават гражданите да гласуват с „не“ на референдума, на основание, че през следващите години имигрантите от трето поколение няма да са с европейски произход. По предварителни данни на няколко социологически агенции, между 55 и 66% от швейцарците подкрепят по-лесното получаване на паспорт за имигрантите.