Рокери от Русе, Тутракан и Велико Търново излязоха на протест днес пред русенската съдебна палата в памет на загиналия свой брат Ивайло Андреев. Те не са съгласни с решението на съда и прокуратурата, които прекратиха делото за инцидента, при който Ивайло загуби живота си. Според магистратите турският шофьор на ТИР, участвал в инцидента, е невинен и прехвърлят вината на самия рокер за произшествието.

Рокерите поставиха каските си и много цветя пред портрета на 36-годишния Ивайло, донесен от съпругата и детето му. Те настояват делото да се върне за ново разглеждане и да се съберат още доказателства, за да се докаже категорично кой носи вина за трагедията от юли 2014 г.

Тогава петима рокери от Русе пътуват заедно за събор в Полски Тръмбеш. На завой на пътя Русе-Бяла се оказват срещу два ТИР-а. Турски камион е предприел изпреварване и е навлязъл в лентата за насрещно движение. Мотористите, които се движат с 30 км в час, са принудени да свият рязко към банкета. Ивайло пада от мотора си и умира на място.

Пламен Младенов, който е пътувал тогава с групата, отново настоява да се въведе забрана за движение на тежкотоварни камиони през уикендите лятно време. „Така е в повечето европейски държави. През уикенда, когато е най-натоварено движението и има трафик, шофьорите на ТИР-ове карат като обезумели, дрогирани, пияни. Не става въпрос само за мотористи, става въпрос за всички водачи на МПС, които са застрашени“, коментира той.

Съпругата на Ивайло Андреев – Мира Колева, сподели, че се чувства обидена и разочарована от съдебното решение.

„Слабите места са това, че няма удар, съприкосновение между товарния автомобил и мотора, че на мястото на инцидента маркировката е била прекъсната линия, но това за мен не вади от отговорност турския гражданин като човек, който се е движил в насрещното движение. И не мога да приема това решение. Липсват да кажем доказателства, но това не е причината да се прекрати по този начин и да се прехвърли вината на починалия. Искам реакцията при инциденти с мотористи да е обективна. Схващането, че мотористите са безразсъдни, че са импулсивни, че са лошите участници в движението не е вярно. Аз гарантирам за съпруга си, защото знам, че беше много отговорен човек. Да не се съди на база на това с какво превозно средство е бил, а как е карал“, каза още съпругата му. Тя възнамерява да обжалва решението на по-горна инстанция пред Великотърновския апелативен съд, с надеждата за справедливост.