Действащият дългогодишен омбудсман на Две могили и бивш областен управител Йордан Борисов получи най-голяма подкрепа за обществен посредник в община Русе след вчерашните интервюта в специалната комисия за подбор. За него са гласували шестима общински съветници, четирима са се въздържали и нито един не е бил против.
С равни резултати са други двама юристи - бившата журналистка от „Утро“ Ирина Матева-Кънчева и адвокат Юрий Георгиев. Те са събрали подкрепата на по четирима съветници, по един е бил против, а въздържалите се са по петима.
С най-обезкуражителен резултат е адвокат Здравко Паскалиев, за когото има само един положителен глас и девет отрицателни.
Гласовете обаче трябва да се броят с уточнението, че от заседанието на комисията са отсъствали трима от членовете й, чийто вот би могъл чувствително да промени баланса.
Това не е класация, и четиримата кандидати са допуснати да се явят пред общинския съвет. Те ще имат три минути за резюмета на концепциите си. За успех са нужни 2/3 от гласовете на съветниците, каза председателят на комисията Иво Пазарджиев.
Според някои предвиждания точно изискването за квалифицирано мнозинство може да се превърне в препъникамък за избора на омбудсман на Русе.              У