Защитаващият титлата си от миналата година Роберто Баутиста Агут се класира за полуфиналите на Garanti Koza Sofia Open, след като победи в много интересен и оспорван мач 5-ия поставен в схемата Жил Мюлер със 7-5, 7-6(5).

В повторение на полуфинала от миналата година, зрителите в столичната зала "Арена Армеец" станаха свидетели на зрелищен двубой, като испанецът демонстрира тенис от много висока класа, за да стигне до успеха. Първата част вървеше на сервис, а Мюлер успя да отрази няколко възможности за пробив и изглеждаше, че ще се стигне до тайбрек. В 12-ия гейм обаче тенисистът от Люксембург се пропука и Баутиста Агут успя да постигне решаващ пробив, за да дръпне в резултата.

Във втория сет и двамата бяха безгрешни на сервис, като Мюлер отрази нови 5 точки за пробив, за да стигне до тайбрек. В него класата на испанеца си каза думата и той успя да се наложи със 7-5, за да затвори мача след час и 42 минути игра. Статистиката на Баутиста Агут бе впечатляваща като той изгуби едва 12 точки на собствен сервис в цялата среща и не даде нито една възможност за пробив на съперника си. Мачът произведе и най-атрактивното разиграване от началото на турнира, което продължи 34 удара и бе спечелено от миналогодишния шампион с минаващ удар.

"Мачът беше много оспорван, трябваше да играя много добре, защото той е страхотен тенисист. Аз се борих докрай, справих се добре със своя сервис. Имах много възможности да постигна пробив в началото на втория сет, но запазих концентрация след това. Щастлив съм да бъда тук, да играя добър тенис и да имам възможността да играя полуфинал", сподели след двубоя в блиц интервю пред БНТ Баутиста Агут, който за място на финала ще спори с втория поставен Давид Гофен или друг белгиец - Стив Дарсис.