В древността не са имали Свети Валентин, но това съвсем не им е попречило да си организират празници на любовта. И още тогава хората са се научили да предизвикват Купидон с храни, напитки и аромати. Да, става дума за афродизиаците, които носят името на гръцката богиня на любовта Афродите. Най-прочутите от тях май ще се окажат шоколадът и стридите. Носят се легенди например за неустоимия и ненаситен любовник на всички времена - Джакомо Казанова, че обожавал шоколада, а всяка сутрин изяждал по 50 стриди, за да е готов за поредната дама, покорена от сексапила му.
За шоколада трябва да благодарим на ацтеките. Те открили, че каковите зърна вдигат не само духа им и празниците по време на беритбата им постепенно се превърнали във фестивал на оргиите. Твърди се, че владетелят Монтесума изпивал по 50 чаши на ден шоколадова напитка, за задоволява своите 600 жени в харема. Точно тези качества на шоколада станали обект на анализ от учените, които установили, че в сладкото изкушение се съдържа фенилетиламин - химично вещество, което се отделя в човешкия мозък в моменти на щастие и при силни емоции като влюбването например.
Стридите се радвали на почитание още в Римската империя. Техните празненства в чест на бог Сатурн се превръщали в тридневна фиеста на голотата и сластта. Стридите им помагали в съблазняването и усилвали либидото им. Освен че мидите приличат на онази част от анатомията, която участва активно в любовния акт, учените открили, че те са заредени с голямо количество цинк. А това е ключова съставка за производството на тестостерон, който пък от своя страна повишава сексуалната активност и на двата пола.
В Древен Египет Клеопатра имала друг трик, за да си осигури незабравима нощ, при това не само с Марк Антоний. Вечерята задължително включвала... зрели смокини. Твърди се, че тези малки сладки плодове, приготвени по различен начин, могат да направят чудеса. И сигурно е така, щом и древните елини ги почитали като стимулатор на либидото и сексуалната мощ. Техните Дионисиеви празници се превръщали в оргии с буйни вакханки благодарение не само на изпитото вино. 
Впрочем точно тук е пресечната точка с нашия Трифон Зарезан, дето всяка година ни кара да избираме кого ще честваме - християнския светец, покровител на лозята и виното, или католическия, който бди над влюбените души. Не че не сме му намерили колая, нали и влюбените пият вино. Култа към виното създали древните траки, техният бог на плодородието и виното се казвал Сабазий. Но бил познат и като Дионисий, както го почитали елините. Древните римляни пък го знаели като Бакхус. Негов християнски наследник става нашият свети Трифон, чието честване естествено съвпада с Дионисиевите празници. И понеже православната ни църква възприе новия календар, свети Трифон беше пратен на 1 февруари, но отколешната традицията остана жива и народът си го почита подобаващо на 14 февруари, когато вино се лее в цялата страна. Ето така свети Трифон се сроди със свети Валентин и изправи българина пред винено-сърдечна дилема.
След това малко отклонение стигаме до мощен афродизиак, който е под ръка на всеки и във всеки дом - пчелният мед, прославен като любовен стимулатор още в библията на чувствеността Кама Сутра. Хипократ например го изписвал на пациентите си за сексуална мощ. Атила пиел медена отвара нонстоп, а в Индия и днес младоженецът цяла седмица се захранва с мед.
Набързо ще споменем и розмарина, с който средновековните жени ароматизирали водата, когато се къпели, за да привличат мъжете. Всъщност ароматите играят съществена роля в съблазняването между двата пола и разгарянето на страстта. На това посвещава своите дълогогодишни изследвания д-р Алън Хирш - невролог и директор на Чикагската фондация за изследвания на вкусовите и обонятелните рецептори. В своята книга „Scentsational Sex: The Secret to Using Aroma for Arousal“ той описва кои аромати как влияят на сексуалното желание при мъжете и жените. Според резултатите от неговите изследвания ароматът на тиквения пай увеличава мъжката възбуда средно с 40%, на сладкиш с женско биле - с 32%, миризмата на пуканки с масло - с 20%, на пица със сирене - с 5%, ароматът на току-що изпечени канелени тиквички се отчита с 4%, а женски парфюм - едва с 3%. Ароматът на тиквения пай вдига и женската възбуда, но само с 11 на сто. Повече им въздейства мирисът на бебешка пудра - 13 на сто, комбинацията шоколад-бебешка пудра се отразява само с 4 на сто. Парфюмите почти не влияят на сексуалния апетит на жените - само 1%. За разлика от мъжете обаче, при които няма миризми, които да влияят негативно на възбудата им, нежният пол реагира отрицателно на ароматите на череши и барбекю на дървени въглища - с 14%, и на мъжки парфюми - с 1%.
Хирш обаче прави едно важно уточнение - че шоколадът е най-жадуваната от всички храни. Така че за 14 февруари заложете на шоколад, най-добре в комбинация с ягоди, и бутилка хубаво вино. А рецептата, която ви предлагаме, е за още повече любов.

Меден чийзкейк с круши за Свети Валентин

Необходими продукти:
1-2 круши
6-10 с.л. чист пчелен мед
220 г крема сирене
220 г пълномаслена сметана
1/2 пакет маслени бисквити
канела
Начин на приготвяне:
В охладена купа се смесват сметаната и крема сиренето и се разбиват на крем, като една по една се добавят лъжиците мед до желания вкус. Бисквитите се натрошават на трохи и се смесват с щипка канела.
В тава за мъфини във всяко гнездо се слагат хартиени кошнички. Дъното им се покрива с натрошените бисквити, отгоре се изсипва сметановият крем и тавата се слага в хладилник за 2-3 часа, а най-добре за цяла нощ. 
Преди сервиране крушите се нарязват на тънки резени, подреждат се върху фолио или хартия за печене. Отгоре се наръсват с мед и се пекат 5 минути в предварително загрята на 20 градуса фурна. 
Всеки чийзкейк се изваждат внимателно от хартиената кошничка. Слага се в подходяща чиния и се гарнира отгоре с резенчета круши, поръсва се щедро с бисквитени трохи и се полива с мед.
Крушите могат да се заменят с други плодове  като ябълки, банани или други според предпочитанията.