Съжалявам за смъртта на пациента. Нашата работа е да помагаме на хората, постоянно сме изложени на стрес, бяха последните думи пред съда на обвинената за смъртта на Живко С. 41-годишна медицинска сестра С.П. от Спешно приемно отделение на русенската болница. Със сълзи на очите жената помоли съда за по-леко наказание и да продължи да работи, защото има две малки деца.
Магистратите й дадоха две години условно с три години изпитателен срок. Делото мина по съкратеното производство по искане на С.П., която призна вината си. 
На 20 април 2014 г. около 11 часа Живко и съпругата му сами отишли до Спешно отделение, тъй като мъжът направил сърдечна криза. Позвънили на заключената врата и след малко С.П. им отворила. Съпугата обяснила какво е състоянието на съпруга й и колко зле се чувства. Сестрата отишла да информира дежурния лекар, а през това време Живко се почувствал още по-зле и съпрузите решили да потърсят помощ в алтернативната спешна помощ „Мобилмед“. Тъкмо стигнали и на прага Живко внезапно се строполил безжизнен и издъхнал. По-късно е остановено, че е починал от инфаркт на миокарда. 
Според държавното обвинение, С.П. не е преценила правилно спешното състояние на пациента и не му е оказала необходимата помощ, като не го е допуснала до отделението.
Както е известно, и в момента достъпът на пациенти до Спешно приемно отделение на УМБАЛ е ограничен. Лекарите и медицинските сестри са принудени да спазават вътрешните правила за работа, наложени от прекия им началник. Пациентите се наблюдават отвътре с видеокамери и трябва да позвънят на звънец, за да им бъде отворена вратата на отделението, каза защитата на обвинената медицинска сестра. Той бе категоричен, че С.П. е спазила вътрешните правила, според които медицинските сестри първо разговарят с пациента пред вратата на отделението. Пациентите изчакват да бъде обяснено на дежурния лекар какви са оплакванията и ако той прецени, че случаят е спешен, тогава се приемат, за да им бъде оказана  помощ. Ако С.П. била пуснала пациента в отделението на своя глава, щяла да наруши правилата и можело да изгуби работата. Ако не бил такъв редът, Живко можеше да е жив, смята защитата. 
 Друг е въпросът, че по специалност тя е акушерка и поради това не е могла сама да прецени риска за живота на пациент със сърдечен проблем. Имало е обучение на медицинските сестри за спешните състояния в кардиологията, но точно тогава С.П. е била в платен годишен отпуск и е пропуснала обучението, каза пред съда адвокатът й.
Осъдената медицинска сестра ще продължи да упражнява професията си. Присъдата може да бъде протестирана пред Апелативния съд във Велико Търново.